Kirada ‘dedem oturacak’ dönemi başlıyor
Ev sahipleri, “Dedem ve torunum oturacak” diyerek, kira sözleşmelerini dava yoluyla sona erdirebilecek
Meclis Adalet Komisyonu’nun 212 maddesini kabul ettiği 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, kiracı-ev sahibi ilişkisi konusunda önemli düzenlemeler getiriyor. Kiracı haklarının da korunduğu tasarıda, ev sahiplerinin lehine yeni düzenlemeler öngörülüyor. “Kiracının korunması” ilkesi doğrultusunda hazırlanan tasarıda, konut ve işyerini kiraya verenlerin menfaatlerinin de gözetildiği düzenlemelere yer veriliyor. Bu çerçevede, tasarının yasalaşması halinde, “Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” da yürürlükten kaldırılacak. Kira sözleşmelerinin temel kanunu borçlar Kanunu olacak. İsviçre, borçlar hukukunda kiracıları koruyan düzenlemelerden de yararlanılan tasarıyla; tarafların menfaatleri arasında adil bir denge kurulması amaçlandı.
Dava açabilecekler
Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun’da, kiraya verenin, kendisinin, eşinin ve çocuklarının konut ve işyeri ihtiyacı ileri sürülerek tahliye davası açabileceği öngörüldüğü halde, tasarıda, “kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun ve kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin gereksinimi sebebiyle, kira sözleşmesini dava yoluyla sona erdirebilmeye” imkan sağlanıyor. Bu durumda; kiraya verenler, üstsoyunun ( babasının ya da büyük babasının) ve altsoyunun (torunlar) konut veya işyeri gereksinimini ileri sürerek tahliye davası açabilecekler. Mevcut düzenlemeye göre, “Oğlum evlenecek. Kızım gelin olacak” gibi gereksinimlerle tahliye davası açabilen kiraya verenler, tasarıdaki düzenlemenin yasalaşmasından sonra, “Babam, dedem, torunum, evlatlığım oturacak” gibi gerekçelerle de kira sözleşmelerini dava yoluyla sona erdirilebilecek.
Elektrik ve su borcu
Kiraya verenler, konut ve çatılı işyerlerinde, sadece kira bedelini değil, elektrik ve su gibi yan giderleri de ödemeyen kiracılara karşı, temerrüt sebebiyle tahliye davası açabilecekler.
Hapis cezası kalkıyor
Gereksinim ileri sürülerek boşaltılan konut ve işyerlerinin, 3 yıl süreyle eski kiracıdan başkasına kiralanamayacağına ilişkin mevcut düzenleme, tasarıda korunmakla birlikte, “yeniden kiralama yasağına” aykırı hareket ederek kiraya verenler için öngörülen 6 aydan 1 yıla kadar hapis ve 3 yıllık kira bedeli tutarınca ağır para cezası kaldırılacak. Bunun yerine, kiraya veren, söz konusu yasağa aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına, son kira yılında ödemiş olduğu bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlü olacak.