Bilim adamları, sosyal arıların çiçekler üzerinde kimyasal işaretler bırakarak hemcinslerini tehlike konusunda uyardıklarını ortaya çıkardı. Bir kraliçe arıdan dünyaya gelerek, kovanlarında toplum hayatı yaşayan, bal arısı veya eşek arısı gibi bal yapma özelliği bulunan arı türleri sosyal arı olarak adlandırılıyor. Kraliçe arıya ihtiyaç bulunmadan her bir dişinin yeni bir arı doğurabildiği, buna karşılık bal ve balmumu yapma yeteneği olmayan arılara ise yalnız arı adı veriliyor.
Fransa'daki Tours Üniversitesi ve İspanya'daki, Almeria'nın Kurak Bölgeleri Deneme İstasyonu (EEZA-CSIC) adlı araştırma kuruluşunun işbirliğiyle yapılan deneyde, bir avcı hayvan saldırısını taklit eden araştırmacılar, sosyal arıların hemcinslerinin uzak durmasını sağlayan uyarıcı feromonlar salgıladıklarını belirledi. Araştırmacılar bu sonuca, sosyal ve yalnız arı türleri üzerinde yaptıkları deneyi, Avustralya, Çin, İspanya ve Singapur gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde tekrarlayarak ulaştı. Tours Üniversitesi'nden Ana L. Llandres baş yazarlığını üstlendiği bilimsel çalışma, Animal Behaviour adlı bilimsel dergide yayımlandı. Deneyler, bazı çiçeklerde, avcı hayvan saldırısını taklit etmek üzere arıları cımbızla tutarak, kontrol grubu olarak kullanılan diğer çiçeklerdeyse bu tip saldırılara yer verilmeden yapıldı.Yalnız arıların, avcı saldırılarının taklit edildiği çiçeklerle, kontrol grubundaki çiçekler arasında bir ayrım yapmadıklarını, buna karşılık sosyal arıların tamamen farklı tepki verdiklerini gözlemlediklerini anlatan Llandres,"Her iki çiçek grubuna yanaşsalar da sosyal arıların, saldırıların olmadığı çiçeklere konma ihtimalleri çok daha yüksekti" dedi. Araştırmacılar, sosyal arıların avcı saldırısı taklidi yapılan çiçekleri de çok büyük oranlarda reddettiklerini gözlemledi.
Bilim adamları bilimsel çalışmanın sonucunun, arıların sosyalleşme yeteneğinin, uyarı sinyallerinin tekamülü ile bağlantılı olduğu görüşünü destekler nitelikte olduğuna dikkati çekti.