Kimseye güvenememe durumu: Pistantrofobi

Kimseye güvenememe durumu: Pistantrofobi

Eğer kimseye güvenemediğinizi düşünüyorsanız bu bir psikolojik rahatsızlık belirtisi olabilir. Pistantrofobi adı verilen "güven duygusunu yitirme duygu durumu"nun belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?

WebTekno''dan aktarılan bilgilere göre; Travmatik yaşanmışlıklar nedeniyle güven duygusu tamamen yok olmaya yüz tutmuş kimselerin muzdarip olduğu o fobinin adı: Pistantrofobi.

Geçmişimiz, biz ne yaparsak yapalım, iyisiyle kötüsüyle peşimizi bırakmıyor. İyiler bir yana, kötü anıların bugünümüze etkisi çok ağır olabiliyor. Geçmişte yaşadığı kötü tecrübelerden ötürü güven kavramıyla bağı kopmuş, yarı yolda bırakılabilme ihtimaline karşı gardı her zaman en yüksekte olan bireylerde pistantrofobi olma ihtimalinin çok yüksek olduğu söylenebilir.

PİSTANTROFOBİ NEDİR?

Pistantrofobi, kişinin geçmişte yaşadığı sarsıcı olaylar sebebiyle birilerine güven duymaktan fobi raddesinde korkmasıdır. Uzmanların özellikle olumsuz noktalanan romantik ilişkilerle fazlasıyla bağdaştırdığı ve bu ilişkilerin bir sonucu olarak gördüğü pistantrofobi, bireyleri yeniden güvenememeye ve hatta güvenme eylemiyle ilintili tüm ortamlardan ve insanlardan kaçmaya iten bir fobi türüdür. Buna göre pistantrofobi sahibi bireyler, zedelenen güveni yeniden inşa etmek yerine; yeniden inşa etme ihtimalinden kaçınmayı tercih edecektir.

PİSTANTROFOBİ SAHİBİ BİREYLERDE SIKÇA GÖRÜLEN DAVRANIŞLAR NELERDİR?

Aşırı şüpheci yaklaşımlar sergileme

Kendini mutlu bir ortam ve ilişki içerisinde hayal edememe

Fevri çıkışlar ve aşırı kıskançlıklar

Takıntı geliştirme eğiliminde olma

Yalnız vakit geçirme yatkınlığı

Kötümserlik

Kendilerine karşı hissedilen olumlu duygulardan daima emin olma isteği

Pistantrofobi sahibi bireylerin sergilediği pek çok ortak davranış bulunmakta. Bu davranışları yukarıdaki gibi özetleyebiliriz.

PİSTANTROFOBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Potansiyel sevgili/eş adayı olarak görülebilecek kimselerde yakın temas kurmaktan, derin sohbetler etmekten kaçınma

Karşı tarafın ilgisini, flörtöz tavırlarını, romantik yaklaşımlarını görmezden gelerek kişiyi kendinden uzaklaştırma

Aşırı çekingen ve korumacı tutum ve davranışlar sergileme

Rahatsızlık hissi yaratacak ilişkiler, yakınlıklar, samimiyet kurma konulu tüm konuşmalardan kaçma ve bu konulara karşı anksiyete hissetme

Pistantrofobi belirtileri, diğer fobilerde görülen çarpıntı, titreme, nefes darlığı, anksiyete atakları gibi belirtilerle de benzerlik göstermektedir; ancak pistantrofobi özelinde sıralayabileceğimiz belirtiler ise yukarıdaki gibi.

PİSTANTROFOBİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Diğer fobiler gibi pistantrofobi de tedavi edilebilmektedir. Pistantrofobi şüphesi duyan bir birey; gerçekten pistantrofobi sahibi olup olmadığını, eğer sahibiyse geçmişte yaşanan hangi olay ya da olaylardan kaynaklı pistantrofobi geliştirdiğini ve elbette bu fobiyi nasıl sonlandıracağını uzmanlara başvurarak öğrenebilir, uygun terapi yöntemleriyle bu fobiden ve beraberinde getirdiklerinden kurtulabilir.