Serkan TALAN / YENİÇAĞ
Suriye’de 2011 yılında çıkan iç savaşın ardından Türkiye’ye gelen sığınmacıların durumu tartışılmaya devam ediyor. Özellikle sınır kentlerindeki Suriyeli nüfusun yoğunluğu Türk vatandaşlarının tepkisini çekiyor. Suriyeli sığınmacıların oranının kent nüfusuna oranına bakıldığında Kilis’in başı çektiği görülüyor.
Son nüfus sayımına göre 142 bin 541 vatandaşın yaşadığı kentte 114 bin 797 Suriyeli bulunurken, Suriyeliler, kent nüfusunun 80,54’ünü oluşturuyor.
Suriyelilerin kentteki yoğunluğu demografik yapının değiştirtilmeye çalışıldığı tartışmalarını beraberinde getirirken, vatandaşlar özellikle Arapça tabelalardan ve işsizlikten şikayet ediyor. Bazı işletmelerin Türkleri işten çıkarıp daha ucuza çalıştığı için Suriyelileri işe alması gelen haberler arasında yer alıyor.
SURİYELİLER İÇİN POLİSE ARAPÇA ÖĞRETTİLER
Kendi nüfusundan daha fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan Kilis'te, emniyet personeline Arapça eğitimi veriliyor.
Ocak ayında İl Emniyet Müdürlüğü ve özel bir eğitim kurumu iş birliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında, kentte görev yapan polislere yönelik Arapça kursu düzenlendi.
130 binden fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan kentte, Asayiş ve Toplum Destekli Polislik Şube müdürlüklerinde görevli 70 polis eğitim aldı.
Komiser Murat Aydın, özel eğitim kurumunda düzenlen kursta gazetecilere yaptığı açıklamada, Arapça öğrenerek Suriyelilerle yaşadıkları iletişim sorununu ortadan kaldıracaklarını belirtmişti.
“KİLİS’TE TÜRKLERİN ORANI YÜZDE 20’NİN ALTINA İNERSE KİMSE ŞAŞIRMASIN”
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ ise geçtiğimiz ay düzenlediği basın toplantısında Kilis’te Suriyeli nüfusun oranına dikkat çekmiş ve kentin adeta Suriyelileştirildiğinin altını çizmişti.
Ümit Özdağ, yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin bazı bölgeleri adeta Suriyelileşmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı 1/100.000 ölçekli Kilis şehir planında, Kilis’in geleceğinin tamamen Suriyelilere bırakıldığını görüyoruz. Daha bugünden Türkler Kilis’te azınlık durumundadır. Böyle giderse 2040 yılında Kilis’te Türklerin oranı yüzde 20’lere inerse kimse şaşırmasın. Ankara, İstanbul ve İzmir’in bazı semtleri Şam’dan farksız hale gelmiştir” ifadelerini kullanmıştı.
SINIR KENTLERİNDE SURİYELİLER İSTENMİYOR
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi sınır kentleri Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'te yaptığı araştırmalar sonucunda ‘Sınır Kentlerinde Mülteciler ve Yerleşik Halk Arasındaki İlişki, Uyum ve Kabul Problemleri Araştırma Raporu' isimli bir rapor yayınlamıştı. 300 Türk vatandaşı ve 120 mülteciyle yapılan araştırmaya göre, Suriyeli göçmenlerin yüzde 76.5'i Türkiye'de kendilerini güvende hissederken, bu kentlerde yaşayan Türklerin yüzde 83'ü göçmenlerin kentlere gelişinden sonra "güvenlik seviyesinde bir düşüş oldu" ifadeleri yer almıştı.
Rapora göre sınır kentlerinde yaşayan Türklerin yüzde 71'i "Suriyeli göçünden sonra toplumda kargaşa ve huzursuzluk oluşmuş, işsizlik artmış, kültürel dokuya zarar verilmiş durumda" değerlendirmesinde bulundu. Türklerin yüzde 43'ü aynı binada Suriyeli komşu istemiyor.