Acorn solucanı, baş ve sinir sistemi dahil vücudunun kesilmiş herhangi bir kısmını birebir olarak yenileme yetisine sahip. İnsanlarda da bu soluncanda mevcut olan birçok gen var. Buradan hareketle bilim insanları, insanların kendi organlarını yenilemesinin mümkün olup olmayacağı sorusunu ortaya attılar.
''UZUVLARIMIZI YENİDEN ÇIKARABİLECEĞİZ''
Rejenerasyon yapabilen birçok hayvan mevcut ve biz de bazı parçlarımızda bu işlemi gerçekleştirebiliyoruz: tırnak, deri ve bazı organlarımızın parçaları gibi. Washington Üniversitesi'nden Billie Swalla, "Ben rejenerasyon gerçekleştirebileceğimize inanıyorum, ancak vücudumuzda bir şey bunu engelliyor. Eğer uygun genleri bulur ve değiştirirsek kopan uzuvlarımızı yeniden çıkarabileceğiz." ifadesini kullandı.
15 GÜN İÇİNDE KENDİNİ TAMAMLIYOR
Swalla ve ortağı Sawn Luttrell, Acorn solucanı üzerinde çalışıyor. Bu solucanın iki ilginç noktası var: Birincisi, neresini keserseniz kesin 15 gün içinde kendini tamamlıyor, ikincisi ise vücutları ve genetik yapısı insana çok benziyor. Kurtçuklar vücutlarının koparılan kısmını, sahip oldukları DNA'nın bilgisi ile inşa ediyorlar. Eğer insanlar da bu süreci keşfedebilirlerse, kendi DNA'larımızdaki bilgilerle eksik parçalarımızı inşa edebileceğiz. Araştırmacıların çalışması; tam da bunun üzerine, solucanın yenilenme işlemini nasıl yaptığına odaklanmış.
''ÖNÜMÜZDEKİ 100 YILDA GERÇEKLEŞEBİLİR''
"Vücutlarımızın büyüklüğünden veya bağışıklık sistemimizden kaynaklı olarak rejenarasyon süreci engelleniyor olabilir." diyor Luttrell. Swalla ise ekliyor "Üzerinde çalıştığımız problem gerçekten çok karmaşık. Eğer Acorn solucanının yaptığı işlemi çözersek, organları yeniden üretme belki de önümüzdeki 100 yıl içerisinde tıbbi bir gerçek olacak."