Kerkük’ü işgal hazırlığı

Kerkük’ü işgal hazırlığı

Irak’ın kuzeyindeki sözde Kürt yönetimi, Kerkük’ü işgal planını uygulamaya sokuy

Irak’ın kuzeyindeki sözde Kürt yönetimi, Kerkük’ü işgal planını uygulamaya sokuyor. Bağdat yönetiminden işaret bekleyen Kürtlerin öncelikli hedefi, 6 bin silahlı peşmergeyi şehre yerleştirmek 6 bin silahlı peşmerge gücü referandum öncesi Türkmen kentine girmek için komut bekliyor

Irak’ın kuzeyindeki sözde Kürt yönetimi Kerkük’e yerleştirmeyi hedeflediği 6 bin silahlı peşmerge, kente hareket etmek için Bağdat yönetiminden işaret bekliyor.

Kente girmek için son hazırlıklarını yapan peşmergelerin, özellikle petrol nakil hatları ve enerji santralleri başta olmak üzere kentin stratejik noktalarına yerleştirilmesi öngörülüyor.

IKDP lideri Mesud Barzani’nin planı olarak gösterilen Kerkük’e peşmerge sevkiyatının, yakın bir zamanda gerçekleştirileceği öne sürülüyor. Bu konuda açıklamalarda bulunan sözde Kürt yönetiminin milis güçlerinin sözcüsü Cabar Yaver, “Biz hazırlıklarımızı yaptık. Bağdat yönetiminden onay bekliyoruz.

İlgili makamların ‘tamam’ işaretinden sonra Kerkük’e girmek için hareket edeceğiz” dedi.

Arkası gelecek

Yaver, peşmergelerin kent merkezinden ziyade Kerkük çevresindeki stratejik noktaların korumasını üstleneceğini söyledi. Referandum öncesi bu girişimin, işgal hazırlığı olduğu belirtiliyor. Buna göre Kasım ayında yapılması planlanan referandumun ardından bu silahlı peşmergelere 15 bin kişilik bir gücün daha ekleneceği belirtiliyor. Böylece Türkmen kentinin kontrolü tam olarak peşmergenin eline geçecek ve burası kurulması öngörülen Kürt devletinin bir kenti haline getirilecek.

Bir süreden beri, peşmergeler silahlı güçlerini Kerkük’e sokmak için merkezi Irak hükümeti ile pazarlık yapıyor. Bu girişimin ABD tarafından da desteklendiği bildiriliyor. Bu arada, Türkmenler, bu girişimin durdurulması için Türkiye’den yardım istediler.

Amerikan ordusunun saldırılarında sivillerin üzerine bomba ve kurşun yağdırdılar.

Futbol kutlamaları kana bulandı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta, Irak milli futbol takımının Asya Kupası’nda finale kalmasından sonra yapılan kutlamalarda düzenlenen iki saldırıda 50 kişi öldü. Polis, başkentin Mansur ve Gadir semtlerinde ardı ardına bombalı araçlarla düzenlenen saldırılarda 135 kişinin de yaralandığını belirtti.

Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe duyuyorlar. Bu arada, Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD askerlerince düzenlenen operasyonda siviller hedef alındı. Polis kaynaklarından edinilen bilgiye göre, başkent Bağdat’ın doğusunda bulunan Sadr bölgesine gece yarısı ABD ordusu tarafından gerçekleştirilen hava destekli operasyonda 6 sivil hayatını kaybetti, 8 sivil ise yaralandı.

Olayda yaralananların çoğunun kadın ve çocuk olduğu belirtilirken, görgü tanıkları yaralıların durumunun ağır olduğunu ve birçoğunu kendi araçlarıyla hastanelere taşıdıklarını ifade etti.