Kerkük ve Türkmenlere dikkat!
Her fırsatta belirttiğimiz üzere; Kerkük ve Türkmen soydaşlarımızın trajik tarihini, mutlaka, bütün gerçekleriyle öğrenmemiz gerekiyor.
Şükürler olsun ki; son dönemlerde bu kanayan yara, dile getiriliyor.
Dr. Cüneyt Mengü’nün kaleme aldığı “Osmanlı Arşiv Belgelerinde Kültür Merkezi Kerkük” ve “ABD-Türkiye-Irak Üçgeninde Türkmen Meselesi” adlı iki eseri okuyan, geçmişten geleceğe tarih içinde adeta yolculuk yapıyor.
Yaşadığımız coğrafyada bihaber kalınan zamanların ve olayların ayrıntıları yazılıyor.
Çok sayıda belgeye yer veren bu eserler, Irak Türkmenleri ile ilgili geniş bir ansiklopedi niteliğini de taşıyor.
Dr. Cüneyt Mengü’nün yazdığı “Osmanlı Arşiv Belgelerinde Kültür Merkezi Kerkük” isimli birinci eserinde özetle: “Başka uluslarda neredeyse benzeri görülmeyen Türk-Türkmen aşiret özelliklerinin başında, devlet kurma eğilimi dikkati çekiyor:
İster münferiden ister federasyonlar biçiminde aşiretler arası birleşmeler sonucu, Türkiye Cumhuriyeti hariç tüm Türk devletleri, Türkmen aşiretleri tarafından kurulmuştur.
Kanuni Sultan Süleyman’ın 1534 yılındaki bölgeye tam hâkimiyeti ve Irak’ın Osmanlı topraklarına katılmasıyla Türkmen aşiretlerinin klasik yapısı sona ermiştir.
Böylece, Kanuni döneminden başlayarak Türkmenler, Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtiyacı olduğu bölgelere devlet adamı ve bürokrat temininde kaynak teşkil etmişlerdir” görüşü öne sürülüyor.
“ABD-Türkiye-Irak üçgeninde Türkmen Meselesi” isimli ikinci eserde özetle: “Bir Türkmen şehri olan Kerkük, jeo-ekonomik özelliklerinden dolayı her dönemde büyük devletlerin odak noktası olmuştur. ABD’nin Irak ile ilgili mevcut stratejik hedeflerinin Türkiye’nin beklentilerine uyum sağlamadığı noktalarda Türkmenler arada sıkışıp kalmışlardır.
Saddam sonrası oluşturulan farklı yapının, Irak’a komşu ülkeler için bir model olması amacıyla halen çeşitli çalışmaların ve siyasi oyunların sürdürüldüğü görülmektedir.
Türkmen varlığının inkârına yönelik süregelen çalışmalar başarıya ulaşamayacaktır” görüşü öne sürülüyor.
Gerçekten de, Dr. Cüneyt Mengü’nün eserleri, bugüne kadar bilinmeyen birçok tarihsel gerçeği gözler önüne seriyor.
1 Mart 2003 Tezkeresi, Irak seçimleri ve Türkmenler, 140. madde ve Kerkük referandumu, Telafer dramı, Kerkük Irak bütünlüğünün simgesidir, Irak’ta Türkmenlerin yol haritası üzerine öneriler gibi daha birçok ilginç konu bu iki eserde bulunuyor.
Değerli eserler ve içerikleri hakkında, bize bilgi gönderen diş hekimi Kürşat Çavuşoğlu’nun belirttiği gibi; bu iki eser Türkmenlerin objektif siyasi tarihidir ve Türkmenlerin tanıtımı adına önemli katkı sağlayacak güçte olduğu hemen fark ediliyor.
Irak Türkmenleri kimdir? Türkmenlerin Irak’ta mücadeleleri, çektikleri çileleri, yaşadıkları haksızlık, işkence, zulüm, katliam, sıkıntı ve acıları satır satır okumak, kelime kelime sindirmek görevi de bizlere düşüyor.