‘Kerkük Türk toprağı, paylaşmayız!’

‘Kerkük Türk toprağı, paylaşmayız!’

‘Kerkük Türk toprağı, paylaşmayız!’

Kerkük Türk toprağı asla paylaşmayız
Prof. Dr. Nefi Demirci Kerkük’te Arap, Kürt ve Türkmenlere eşit oranda temsil hakkı tanıyan yeni yerel seçim yasa tasarısını değerlendirdi

Sert tartışmaların ardından Irak Meclisi tarafından kabul edilen ancak peşmergenin karşı çıkmasıyla veto edilen yerel seçim yasa tasarısı konusunda Kerkük’teki Türkmen nüfusu endişeli. Yeni yasa tasarısı Kerkük’te yaşayan Arap, Türkmen ve Kürtlere, yönetimde yüzde 32 oranında temsil hakkı tanıyor. Konuyu değerlendiren Türkmen yetkililerden Prof. Dr. Nefi Demirci, peşmerge yönetiminin ’görünürde’yasa tasarısına karşı çıktığını belirtti. Tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda Kerkük’teki kaosu artıracağına dikkat çeken  Demirci, “Kürtler bölgenin tamamına sahip olmayı hedefliyor. Ancak Kerkük, Türk kanıyla sulanmış, kendi bayrağı olan bir Türkmen bölgesidir” dedi.

Erdoğan destek çıkmadı
Türkmen siyasilerin, Türkiye’nin bölgeyle ilgili yanlış politikalarının etkisinde kaldığını ifade eden Demirci, şunları söyledi: “Türkmenler, Türkiye’den  milletinin menfaatlerini korumak için politika üretmesini beklerdi. Bugün tüm emperyalist güçler bir araya gelmiş, Irak Türklerine kendi toprağını böldürüyor. Peşmerge reisi Mesud Barzani Kerkük’ü ele geçirmek niyetinde. Bir süre önce Bağdat’a giden Başbakan Erdoğan’ın Kerkük’e gidip Türkmenlere destek çıkmasını beklerdik. Ama olmadı.” Demirci, “Kerkük Türkmeneli toprağıdır. Bu toprakları paylaşmak gibi bir düşünce asla söz konusu olamaz” diye konuştu.