Kenya’da kan gövdeyi götürdü: 259 ölü

Kenya’da kan gövdeyi götürdü: 259 ölü

Kenya’da kan gövdeyi götürdü: 259 ölü

Kanlı iktidar kavgası 259 ÖLÜ
Kenya’daki devlet başkanlığı seçimlerinin ardından muhalif göstericiler ile polis ve rakip aşiretler arasında çıkan çatışmalarda bilonço giderek zağırlaşıyor. Son üç gün içinde ülkede yaşanan şiddet olaylarında ölü sayısı 259’e yükseldi. Yılbaşı gecesi düzenlenen polis baskınları ve aşiretler arasındaki çatışmalarda en az 66 kişinin daha hayatını kaybettiği belirtildi. Yetkililer, ölen 66 kişiden 48’inin Kisumu şehrindeki hastane morguna getirildiğini belirterek, ölenlerden 3’ünün çocuk olduğunu söyledi.

Kilisede adam yaktılar

Yetkililer, cesetlerin üzerine mermi ve satır yaraları olduğunu belirtti. Bu arada, olaylardan kaçmak için bir kiliseye sığınan en az 30 kişinin de canlı canlı yakıldığı bildirildi. Kızılhaç’ın bölgedeki yetkilisi, “Ağır yanıkları bulunan 42 kişinin hastaneye nakledildiği bilgisinin kendilerine ulaştığını, ölü sayısını doğrulayamayacağını” belirtti. Devlet Başkanı Mwai Kibaki’nin yeniden kazandığı seçimlere hile karıştırıldığını iddia eden muhalefet yanlıları hafta sonunda sokağa çıkmıştı.

Olayların ardından ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edilerek, güvenlik güçlerine göstericileri vurma yetkisi verildi. Ancak bu da ortalığın yatışmasını sağlayamadı.

‘Şimdi yeme sırası bizde’
Olayların altında Kenya’nın kabilelere dayanan sosyal dokusunun yattığı bildiriliyor. 40 kadar büyük kabileden oluşan Kenya halkının büyük bölümü Kibaki’nin mensubu olduğu “Kikuyu” ile muhalif Odinga’nın “Luo” kabilesinden. İktidar bu iki kabile arasında el değiştirirken AP’ye göre, politikacılar propagandalarını, “Şimdi yeme sırası bizde” temasına dayandırıyor. Seçimi kazanan taraf, para, iş ve öteki imkânların sahibi oluyor. Raila Odinga (62) taraftarlarını sokağa döken açıklama geçen pazar Seçim Komisyonu Başkanı Samuel Kivuitu tarafından televizyondan yapıldı. Kivuitu, Kibaki’nin 231 bin oy farkla başkan seçildiğini söyledi. Bunun üzerine Odinga taraftarları kamuoyu yoklamalarında liderlerinin Kibaki’nin önünde olduğunu belirterek, Kibaki yönetiminin oy sayımında hile yaptığını ileri sürdü. Bu açıklamanın ardından, fırsattan istifa eden binlerce kişinin ülkede yağmaya başladığı bildiriliyor.