Kemer sıkma dönemi başlıyor

Kemer sıkma dönemi başlıyor

İç talebi seçim öncesi canlandıran hükümet, enflasyon,  hane halkı  ve şirket borçları artınca, iflasların ve  yükselecek işsizlikle büyük bir krizin önüne geçebilmek için önlemleri devreye koydu..

Hükümetin seçim öncesi esnaf, sanayici kesimine Kredi Garanti Fonu kanalıyla faizsiz kredi ve hibe   para dağıtması,  iç talebi canlandırıp enflasyonu azdırınca, seçim sonrası halk, faturayı kemer sıkma politikasıyla ödemeye başladı.

Merkez Bankası'nın hafta başında yıl sonu enflasyon tahminini 5 puan artırıp yüzde 14'e çıkarması, sıkı para politikasına devam edileceği,enflasyonun gelecek 2019'da düşürülmesi için kamu maliyesinde de tasarrufa gidilmesi yönünde uyarıda bulundu.

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik'te hükümete çağrıda bulunarak "Acı reçeteyi içmemiz gerekiyor. Gerekli desteği iş dünyası verecek"dedi.  Merkez'in ve iş dünyasının bu uyarısı BDDK'yı harekete geçirdi. 
İç talebi kısıp, enflasyonu düşerebilmek için BDDK acı reçetenin ilk etabını uygulamaya koyarak, kredi musluklarında frene sert bastı. Bankacılık Düzenleme ve Dnetleme Kurulu (BDDK), tüketici kredileri ile ilgili hazırladığı taslakta bazı amaçlar hariç tüketici kredilerinin vadesini 36 ay olarak belirledi.

Tüketici kredileri, kredi kartı ve finansal kiralama işlemleri için değişiklik yapılmasını içeren taslaklar hazırlayan BDDK, makro ihtiyati düzenlemeleri içeren değişiklikleri tarafların görüş ve değerlendirmelerine açtı.
Taslakta "tüketici kredilerinin vadesi otuz altı ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi kırk sekiz ayı, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi on iki ayı aşamaz" denildi. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben açıklamasında  "Taslaklarla enflasyonun düşürülmesi ile cari açık, ithalat ve hane halkı borçluluğunun azaltılmasına destek verilmesi amaçlandı"diye konuştu..

İç talebi seçim öncesi canlandıran hükümet, hane halkı borçluluk oranları ve şirket borçları artınca, iflasların ve artacak işsizlikle büyük bir krizin önüne geçebilmek için önlemleri devreye koydu. BDDK taslakların finansal istikrarın güçlendirilmesi ve makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi kapsamında hazırlandığı bildirildi.
BDDK, "Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı" da hazırladı. Taslağa göre, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemeyecek.

BDDK taslağında şu ifadelere yer verildi; "Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayı geçemeyecek.BDDK ayrıca, "Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik" taslağı hazırladı.

Buna göre, tüketicilere, binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri yüz yirmi bin Türk Lirası ve altında olanlar için yüzde yetmişi aşamayacak. Bu oran, nihai fatura değeri yüz yirmi bin Türk Lirasını aşan binek araçlarda, bedelin yüz yirmi bin Türk Lirasına kadar olan kısmı için yüzde yetmiş, yüz yirmi bin Türk Lirasının üstünde olan kısım için yüzde elli olarak uygulanacak. İkinci el binek araçlarda taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınacak.

İlgili Haberler