Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana'da esnaflar buluştu. Esnafların sorunları ile ilgili açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, gündeme dair de değerlendirmeler yaptı.
Kılıçdaroğlu, "Esnaf arkadaşlarımız, bazen sorunlarımız çıkıyor, hangi bakanlık bizimle ilgileniyor diyorlar. Mutlaka bir esnaf bakanlığı kurulması lazım." dedi.
Borsa İstanbul'un yüzde 10'unun Katar'a kaça satıldığını 600 milletvekilinin bile bilmediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Son 10 ayda dışarı ödenen faiz 178 milyar dolar. O parayla 2. bir Türkiye inşa edilir. O para sizden ödenen paralarla ödendi." şeklinde konuştu.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;
Anayasa’da esnaflarla ilgili özel bir düzenleme var. Esnafın korunması için. Neden, çünkü esnaf orta direktir. Devlet dediğimiz kurumun ana omurgasını esnaf oluşturur. Esnaf, bütün coğrafyada vardır.
Esnafın bir başka geleneği daha var. Bir dayanışma kültürü var esnafın. Komşusu gelir elde edemiyorsa, onun gelirinin olması için özel bir çaba oluşturur esnaf. Peki bu süreçte esnafın hangi sorunu çözüldü? Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Pandemi sürecinde esnafın hiçbir sorunu çözülmedi.
Bankalarda kredi verildi diyebilirsiniz ama o zaten vardı. Krediniz faizsiz verildiyse, kiranızı devlet ödediyse tamam diyebilirdim. Sadece size borç verdi. Dükkanı kapattı. Dükkanı kapatmasına haklı diyorum ama kirasını karşılamamasına haksız diyorum. Diğer ülkelerde dükkanı kapat dedilerse parasını hesabına yatırdılar.
"ESNAF BAKANLIĞI'NIN KURULMASI LAZIM"
Eğer Türkiye’de esnaf gerçekten korunma istiyorsa, esnaf gerçekten Türkiye’nin orta direğiyse onun sorunlarını, beklentilerini dinlemek zorundayız. Esnaf arkadaşlarımız, bazen sorunlarımız çıkıyor, hangi bakanlık bizimle ilgileniyor diyorlar.
Mutlaka bir esnaf bakanlığı kurulması lazım. Esnaf Bakanlığı neden yok? Esnafların önce bunu sorması lazım. Esnafın derdini anlatacağı bir makamı yok. Esnaf Bakanlığı kurmak çok mu zor? Anayasa’da esnafın korunması için özel hüküm var, koruyacak bakanlık yok. Esnaf Bakanlığı kurulacak ki derdini anlatacağı bir makam olsun.
Halk Bankası’nın kuruluş gerekçesi esnafa destek vermektir. Halk Bankası, esnaf bankası olmaktan çıkarıldı. Bütün esnaflarla konuşurken, ortak talepleri sicil affının çıkması. Hükümet bize kolaylık sapğladı kredi için ama sicil yüzünden alamıyoruz dediler.
Esnaf kardeşlerimin CHP’ye biraz mesafeli olduklarını da biliyorum. Eğer siz var olan sorunlarının çözülmesini istiyorsanız oyunuzun rengini değiştireceksiniz. Vatandaşını düşünen bir siyaset anlayışımız var. Siyaset, vatandaşa hizmet etme yeridir. Siyasetçi halktan koptuğu zaman halkın derdini dinleyemez. Bizim eksiğimiz olabilir, yanlışımız olabilir ama bir şeyden emin olmanız lazım: Kim alın teriyle çalışıyorsa başımızın üstünde yeri vardır. Alın teri mübarektir.
"BORSA İSTANBUL'UN YÜZDE 10'UNUN KATARLILARA KAÇA SATILDIĞINI BİLEN VAR MI?"
Birlikte çalışmak, birlikte mücadele etmek zorundayız. Eski alışkanlıklarımızı geride bırakmak lazım. Türkiye artık eskisi gibi değil. Her şeyi sattık. İstanbul Borsası’nın bile yüzde 10’u sattık. Ödediğiniz vergi nereye gitti? Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu Katarlılara kaça sattık? Bilmiyorsunuz. 600 vekil bile bilmiyor.
Neden ihale yapmadılar? Siz bu soruyu sormazsanız, siyasetçiler o sorunun cevabını vermezse, verdiğiniz her oy haram oydur. O şirketlerin tamamı bizim vergilerimizle kurulmuşsa bunun hesabını vermek zorundalar.
Vergi veren sizsiniz, vergilerinizle maaş alan benim, ben itiraz ediyorum, vatandaş itiraz etmiyor. Sesimizi birlikte yükseltmek zorundayız. Bu mücadelenin yapılması lazım.
"SON 10 AYDA DIŞARIYA 178 MİLYAR DOLAR FAİZ ÖDENEDİ"
Siz, Türkiye’nin ekonomik olarak Londra’daki bir avuç tefeciye teslim edildiğini biliyor musunuz? 10 ayda dışarı ödenen faiz 178 milyar dolar. O parayla 2. bir Türkiye inşa edilir. O para sizden ödenen paralarla ödendi.
Türkiye için, çocuklarımız için çalışacağız. Allah’ın verdiği en değerli hazine akıldır. İnsan dışında aklını sorgulamak için kullanan bir canlı yoktur. İnsan, aklıyla hareket eder. Hepimiz, hayatı, siyaseti sorgulamak zorundayız.
Stopaj vergisi var. İtiraz ettik, düşürdüler. Ama kaldırılması lazım. Stopaj vergisi neden var? Dükkan sahibi stopaja karışmam diyor. Yük ise esnafın sırtına kalıyor. Mülk sahibine ikinci bir avantaj sağlıyorsunuz. Niye bunu kaldırmıyorsunuz? Esnaf rahat etsin. Hiç vergi azalmayacak. Siz ödüyorsunuz, o vergiden düşüyor.
"MERKEZ BANKASI 59 MİLYAR LİRA KARŞILIKSIZ PARA BASTI"
Bu yılın ilk 10 ayında devletin topladığı vergi 665 milyar lira. 46 milyar lira yurt içinden borçlanmış. Yurt içinden 419 milyar lira borç almış. Merkez Bankası’nın 44 milyar liralık karını transfer etmiş. Merkez Bankası 59 milyar lira karşılıksız para basmış.
Bir de Doların düşmesi için Merkez Bankası’nın kasasından 85 milyar dolar sattı. Toplamda 1 trilyon 891 milyar lira devlet para kullanmış. 10 aydaki bu para nereye gitti?
Hazine’den yapılan karşılıksız yardım 6 milyar lira. Vatandaştan para topladılar, oradan yapılan yardım 2 milyar lira. Toplam 8 milyar lira karşılıksız para ödenmiş.
Bu süreçte faizcilere ne kadar ödediler? Tefecilere ödenen para tam 119 milyar 581 milyon lira. Sizin vergi faizcilere gitti. Ayrıca binmediğiniz uçağın kalktığı havaalanına garanti 13 milyar lira. Esnafa karşılıksız verilen para 0 lira. Bu bir siyasi tercihtir. Parayı esnafa, üreticiye, çiftçiye mi verelim, tefeciye verelim. Bu tercihi yapan siyasi iktidardır. Bunu ben harcamıyorum.
İşini özeti, birlikte Türkiye’yi aydınlığa çıkarmak zorundayız. Türkiye kan kaybediyor. Türkiye’nin bütün kurumlarını sattılar, nereye gitti bu para.
Süper Lig maçlarının yayınını Katar firması 500 milyon dolara yayınlarım dedi. Dolar çıkınca ben bu parayı ödemem dedi. Sonra 90 milyon dolar düşürdü. Sonra Türk lirasına çevirdiler, kuru 5,80’den yaptılar. Maç yayınlarını veren Katarlı firmaya 2 kıyak birden yaptılar.
Katarlılara verilen 90 milyonluk indirimi esnafa verseler Allah razı olsun derlerdi. Bu, bir siyasi tercihtir. Sizin bu tercihi görmeniz lazım. Benim sorumluluğum var doğru ama hepinizin de tek tek sorumluluğunuz var.