Editör: Ali Öncü
İnsanların gerek hasta olmadan önce gerekse sağlık sorunlarına çözümler için doğal besinlere yönelme süreci devam ediyor.
Kolesterol oranını düşürebilme özelliğine sahip olan kelek otu adeta şifa dağıtıyor. Detaylar haberimizde...
KOLESTROL NEDİR?
Kolesterol insanların kanında bulunan ve başta karaciğerde olmak üzere bütün hücreler tarafından doğal olarak üretilen, mumsu yapıya sahip bir lipid yani yağ türüdür. Kolesterol kanda bulunan, mumsu bir yapıya sahiptir. İnsan vücudunun sağlıklı hücreleri oluşturabilmesi için hücre zarlarının yanı sıra bazı hormonlar ile D vitamininin oluşturulmasında kullanmak üzere belirli bir miktar kolesterole ihtiyacı vardır.
KELEK OTU NEDİR?
Baklagiller familyasından; bir bitki cinsidir. Birçok türü vardır. Kokulu yonca yurdumuzda yetişen 30-100 cm boyunda, iki yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi silindir biçiminde, tüysüz açık yeşil renkli, boyuna çizgili ve çok dallıdır. Yaprakları saplıdır. Çiçekleri sarı renkli ve güzel kokuludur. Dalların ucunda dik salkımlar halindedirler. Çiçekli ve yapraklı dalları; kumarin, melilotik ve kumarik asitler ve uçucu bir yaş taşır.
NASIL TÜKETİLİR?
İnsanlar için tüketimi farklı yöntemler ile mümkündür. Genelde sağlık amaçlı kullanımı tohumlarını tüketerek olmaktadır. Bunun yanında kurutulmuş yapraklarını da besin değeri olarak kullanmak mümkündür. Özellikle bileşenine sahip olan hazır kapsül halindeki besin takviyeleri de kullanılabilir. En çok tohumlarından ve kurutulmuş yapraklarından çay olarak tüketilmesi yaygındır. Çay olarak tüketmek için kaynamış su içerisine tohum ve yapraklarından bir tutam atarak tüketebilirsiniz.