Kazak Türkleri’nden Nevruz şöleni

Kazak Türkleri’nden Nevruz şöleni

Kazak Türkleri’nden Nevruz şöleni

Fransa Kazak Türkleri Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Kazakistan’dan yazar, sanatçı, siyaset ve bilim adamlarından oluşan 70 kişilik heyeti, Avrupa’nın birçok başkentinden gelen yüzlerce Kazak Türk’ü ile buluşturup, Fransa’nın başkenti Paris’te Nevruz şöleni yaptı. Şölenin yapılacağı Champs-Elysee Caddesi üzerindeki salona milli giysileriyle gelen Kazak Türkleri, Fransızlar tarafından merakla izlendi. 40’a yakın ülke diplomatının katıldığı kutlamaya Paris’te görevli diplomatik misyon şefleri konuk olarak katıldı. Programda milli kıyafetiyle arya söyleyen opera sanatçısı genç bir kız büyük alkış topladı.

Büyük alkış aldılar
Sazlarıyla sahneye gelen, kadın ve erkek iki ozan atışmada üstünlük sağlamak için Fransız edebiyatı ile Paris üzerine söyledikleri deyişlerle bol bol alkış aldı. Nevruz şöleninde kemancılar ile kaval çalan bir başka Kazak Türk’ü davetliler tarafından ayakta alkışlandı.

Şölende sahne alan aşıklar, birbirleriyle atışma yaparken ellerindeki sazı adeta konuşturdu. Orta Asya’nın hüzün dolu eserlerini seslendiren genç kemancılar ise Kazak Türkleri’ni hüzünlendirdi.