Kayıp cep telefonunda büyük tehlike

Kayıp cep telefonunda büyük tehlike

Kayıp cep telefonunda büyük tehlike

Cep telefonunuz kaybolduğunda veya çalındığında  ’boşver eskimişti zaten’ deyip bir kenar çekilmeyin. Kaybolan veya çalınan cep telefonunuzun sizin için sorun yaratmaması için yapmanız gereken aslında oldukça basit

Tele takip
YapmanIz gereken tek şey Telekomünikasyon Kurumu Bilgi İhbar Merkezi’ni 444 97 77 veya 0312 232 23 23 numaralardan arayarak,  telefonunuzun IMEI numarasını bildirerek cep telefonunuzu geçici olarak kullanıma kapattırıp takibe aldırmak. 

Cebi kaybolana yol haritası
Adeta bağımlısı olduğumuz cep telefonlarının kaybolması ve çalınması ciddi sorunlara neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için yapılması gereken ise sadece ’kayıt olmak’

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de cep telefonu abonesi sayısı giderken artarken, birçok kişi cihazın kaybolması halinde ne yapacağını, nereye başvuracağını bilmiyor. Cebiniz kaybolduğunda ’boşver eskimişti zaten’deyip bir kenar çekilmeyin. Zira cihazı bulan yada çalan kişi kendi kullanabileceği gibi, başka birine de verebilir.  Sahte bir kimlikle “sim kart” alarak telefonunuzu kullanılabilir ve eğer; hırsızlık, tehdit, şantaj, terörizm veya yasa dışı başka bir olayda ya da eylemde kullanılırsa, IMEI denilen elektronik kimlik bilgisinden hareketle size ulaşılabilir. Hemen ardından da haksız bir suçlama veya tutuklama ile karşılaşabilirsiniz.

IMEI numarası çok önemli
Cihazın kaybolması ya da çalınması halinde, bir suçlama veya tutuklama ile karşılaşmak istemiyorsanız ilk yapmanız gereken telefonunuzun IMEI numarasını bir yere kaydetmek. İkincisi ise  Telekomünikasyon Kurumu Bilgi İhbar Merkezi’ni 444 97 77 veya 0312 232 23 23 numaralardan arayarak, kimlik bilgilerinizi doğrulatmak suretiyle, cep telefonunuzu geçici olarak kullanıma kapattırmak. Cep telefonunuzun IMEI numarasını bilmiyorsanız “* # 06 #” tuşlarına basmanız yeterli olacak. Ekranda görülen ektronik kimlik belgenizi çalınma ya da kayıp durumunda  Bilgi İhbar Merkezi’ne bildirip, olası tehlikelerden kurtulun.

Satarken dikkat edin
Türkiye’de 117 milyon cep telefonu bulunurken, bunun 50 milyonunu yenisi alındığı için kullanılmayanlar oluşturuyor. Bunların, üçüncü kişilere belgesiz satışı ise son derecek riskli. Telefonunuzu alan kişi veya onun sattığı kişi, yasa dışı bir eylemde ya da olayda kullandığında, başınız ağrısın istemiyorsanız, alan firmaya “gider pusulası” karşılığı satılması gerekiyor. Gider pusulasına,  cep telefonunun IMEI numarasının da yazılması halinde satışınızı belgelendirmiş olacaksınız.