Kavurucu sıcak uyarısı

Kavurucu sıcak uyarısı

Kavurucu sıcak uyarısı

Uzmanlar özellikle kalp ve astım hastalarını hissedilmeye başlayan kavurucu sıcaklara karşı uyardı. Hacettepe Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhan Özmen özellikle kalp hastalarının yediklerine özen göstererek, öğlen gibi günün sıcak saatlerinde dışarı çıkmamalarını önerdi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ise, kavurucu sıcakların astım hastaları içinde risk oluşturduğunu söyleyerek, “Sıcaklık sendromları, özellikle sıcak dalgasının ilk günlerinde daha fazla görülür ve daha tehlikelidir” dedi. Prof. Dr. Ferhan Özmen de, ağır, hazmı güç gıdalar yerine meyve sebze ağırlıklı gıdaların tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Özmen, “Bol sıvı tüketilmeli. Kıyafet seçimi de önemli. Açık renk ve pamuklu giysiler seçilmeli. Ayrıca öğle saatleri gibi günün sıcak saatlerinde kalp hastaları mümkünse dışarı çıkmamalı” dedi.
Prof. Dr. Küçükusta, sıcak sendromlarının ağırlık sırasına göre sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması şeklinde sıralanabileceğini; ancak bunların çoğu zaman birbiri içine karışmış olarak görüldüğünü de söyledi.

Tekrarlayıcı kramplar

Sıcak kramplarının çok kullanıldığı için kol, bacak ve karın kaslarında daha sık görüldüğünü bildiren Küçükusta “Kramplar, kısa fakat tekrarlayıcı ve can yakıcıdır. Vücut ısısı normaldir ve hasta normal veya fazla miktarda terleyebilir. Sıcakta yapılan efordan sonra dinlenmeye geçildiği zaman başlar. Soğuk bir duş da krampların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu krampların nedeni, terleme ile kaybedilen su ve tuzun sadece su içilerek karşılanmasıdır. Ağır kramplar kas hasarlarına neden olabilir. Hastanın serin yerde istirahat etmesiyle kramplar hafifleyebilir. Bu şekilde düzelmeyenlere, tuzlu su içirilmeli veya damar yoluyla tuzlu serumlar verilmelidir” diye konuştu.


Neler yapılmalı?
Prof. Dr. Küçükusta, sıcak çarpmasının sıcak sendromlarının en çok rastlanan türü olduğunu ifade ederek, “Belirtilerin nedeni, kalp damar sisteminin aşırı sıcaklara yeterli cevap verememesinden kaynaklanır. Başlıca belirtileri, aşırı susama hissi, yorgunluk, baş ağrısı ve baş dönmesi, kas krampları halsizlik, sinirlilik ve konsantrasyon bozukluğudur. Vücut ısısı 39 C’a kadar çıkabilir” dedi. Hastaların bitkin bir görünümleri olduğunu da belirten Prof. Dr. Küçükusta şöyle devam etti: “Bu durumlarda hasta derhal serin bir yere alınır ve yatar durumda tutulur. Tedavi belirtilerin ve bulguların ağırlığına göre düzenlenir. Böbrek fonksiyonları normal olduğu için, tuzlu serumlar verilebilir. Kesin istirahat şarttır. Bu önlemlere rağmen ateşleri yükselmekte olan hastaların derhal hastaneye kaldırılmaları gerekir.”