Katar'ın hediye uçağı için kanun teklifi

Katar'ın hediye uçağı için kanun teklifi

CHP Grup Başkanvekilleri, Katar Emiri'nin hediye ettiği 500 milyon dolar değerindeki lüks uçağın iade edilmesine ilişkin kanun teklifi hazırladı.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğam'a hibe ettiği lüks uçağa ilişkin tartışmalar muhalefetin gündeminde yerini korumaya devam ediyor.

CHP Grup Başkanvekilleri, Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, daha önce satın alındığı iddia edilen fakat Katar Emiri tarafından hediye edildiği ortaya çıkan 500 milyon dolar değerindeki uçağın iade edilmesine ilişkin bir kanun tasarısı hazırladı.

Kanun tasarısının gerekçesinde, "Devletimiz ve halkımız ekonomik sorunlarla boğuşurken, halihazırda Cumhurbaşkanlığına tahsis edilen en az 13 uçağın olduğu iddia edilirken, ülkemizin Hazine ve Maliye Bakanı krizden çıkmak için borç peşinde koşarken devletimizin ve ülkemizin bekasından sorumlu tek kişinin şahsi kullanımı için lüks uçak almanın peşine düşmesi halkımızı ülkemizin nasıl yönetildiği ve geleceğimiz açısından tedirgin etmiştir. Bu tür hediyeleşmeler bağımsız ve modern devletlerde değil belki kabile gibi yönetilen toplumlarda olabilir" ifadelerine yer verildi.

Gerekçeler arasında ayrıca "Cumhurbaşkanının kişisel kullanımı için başka bir devletten uçak alınması Devletimizi başka ülkeler nazarında küçük düşürmüştür" ifadeleri de dikkat çekti.

CHP'nin TBMM'ye sunduğu kanun teklifi şöyle:

"Katar Devleti Tarafından Cumhurbaşkanlığı Filosuna Hibe Olarak Verilen Uçağın İadesi Hakkında Kanun Teklifimiz gerekçesi ile birlikte ilişikte sunulmuştur.

Gereğini arz ederiz 27/09/2018

GENEL GEREKÇE

Bilindiği üzere Katar Emirinin ülkemizin Cumhurbaşkanının şahsi kullanımı için hediye ettiği söylenen uçağın gerek hediye ediliş şekli, gerek fiyatı gerekse lüks donanımı bir süredir ülkemizin kamuoyunu meşgul etmektedir. Cumhurbaşkanının açıklamalarından Katar’a ait, değeri yaklaşık 500 milyon ABD Doları olduğu ifade edilen uçağın hediye olarak alındığı anlaşılmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti atalarımızın kanı ve canı pahasına verdiği kurtuluş savaşı sonrasında siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak tam bağımsızlık şiarıyla kurulmuş ve modern dünyada onurlu yerini almış bir devlettir. Yaklaşık yüz yıllık süreçte hiçbir devlet yöneticimiz devletimizin ve halkımızın başını öne eğdirecek davranışta bulunmamış, şahsi kullanımı için bu tür hediye almamıştır. Devletlerarasında bazı alanlarda kamusal hizmetlerin iyileştirilmesi konularında hibe ve benzeri anlaşmalar yapılmıştır. Bunlar, bir kişinin lüksü için değil, uluslararası kuruluşlar ve devletlerarasında olan normal faaliyetler olup belirli toplumsal kesimlerin refahının artırılması veya sorunlarının çözülmesine yönelik hibe ve yardımları içeren anlaşmalardır.

Ülkemizin bayrağını, birliğini, bağımsızlığını, milli menfaatlerini ve onurunu temsil eden Cumhurbaşkanının şahsi kullanımı için başka bir devletin Emirinden değeri çok yüksek hediye alması hem devletimizin itibarını zedelemiş hem de halkımızın onurunu rencide etmiştir. Katar Emiri tarafından Cumhurbaşkanına hediye edildiği ifadeleri ülkemiz açısından küçük düşürücüdür. Üstelik bunun halkımızın önemli bir ekonomik kriz içinde olduğu bir dönemde yapılması ve Cumhurbaşkanınca yapılan “Katar bu uçağı satıyordu, hatta rakam bildiğim kadarıyla 500 civarındaydı. O esnada biz de ilgilendik. Katar Emiri, bundan haberdar olunca uçağı Türkiye’ye hibe etti; ‘Ben Türkiye’den para almam; bunu Türkiye’ye hediye ediyorum, hibe ediyorum dedi’” şeklindeki ifadeleri ülkemizin başka ülkelerle siyasi ve ekonomik ilişkileri açısından oldukça düşündürücüdür. Cumhurbaşkanının “O uçak benim şahsımın değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nindir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne verilecek böyle bir uçak, CHP’yi niye rahatsız ediyor?” diye soruyor olması bile Cumhurbaşkanının hala olayın vahametinin farkında olmadığını göstermektedir. Doğal olarak halkımız çok zengin ABD, Almanya, İngiltere gibi ülkelerin cumhurbaşkanlarının bile almadığı bir uçağa bizim Cumhurbaşkanımız niye satın almak için heveslenir diye merak ediyor. Biz de bu koşullarda doğal olarak uçağın ne karşılığı hediye edildiğini, ileride Katar Emiri ülkemizden bir talepte bulunursa, devletimize ait bir varlığı satın almak isterse hediye edilen uçağın etkisinin olup olmayacağını merak ediyoruz.

Devletimiz ve halkımız ekonomik sorunlarla boğuşurken, halihazırda Cumhurbaşkanlığına tahsis edilen en az 13 uçağın olduğu iddia edilirken, ülkemizin Hazine ve Maliye Bakanı krizden çıkmak için borç peşinde koşarken devletimizin ve ülkemizin bekasından sorumlu tek kişinin şahsi kullanımı için lüks uçak almanın peşine düşmesi halkımızı ülkemizin nasıl yönetildiği ve geleceğimiz açısından tedirgin etmiştir. Bu tür hediyeleşmeler bağımsız ve modern devletlerde değil belki kabile gibi yönetilen toplumlarda olabilir. O toplumlarda da bir menfaat beklentisi olmadan hiçbir emir kendi halkının servetini kişisel kararıyla 500 milyon dolar değerinde bir uçağı keyfi bir şekilde başka bir emire veya ülkeye hediye etmez.

Cumhurbaşkanının kişisel kullanımı için başka bir devletten uçak alınması Devletimizi başka ülkeler nazarında küçük düşürmüştür. Kurtuluş Savaşında bağımsızlığımız için mücadele etmiş, hayatını bu amaç uğruna feda etmiş şehitlerimizin aziz hatırası büyük yara almıştır.

Katar Devletinin bahsi geçen uçağı karşılıksız olarak vermesinin nedeni nedir? Katar’a uçağın karşılığında hangi sözler verilmiştir? Ülkemiz milli menfaatlerini zedeleyecek bu tür hediyeleri kabul edecek bir devlet midir? Cumhurbaşkanının emrinde ondan fazla uçak varken ve ülkemiz önemli ekonomik ve siyasi kriz yaşarken lüks uçak peşinde koşması doğru mudur? Daha pek çok sorular kamuoyunun aklını kurcalamaktadır. Dolayısıyla yapılacak en doğru işlem uçağın Katar Emirine iade edilmesidir.

Yukarıda açıklanan nedenlere dayalı olarak bu Kanun Teklifi ile Cumhurbaşkanlığına Katar Emiri tarafından hediye edilen uçağın geldiği ülkeye iade edilerek ülkemizin ulusal ve uluslararası alanda içinde düştüğü durumdan kurtulması ve halkımızın zihnini bulandıran soru işaretlerinin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Katar Emiri tarafından ülkemizin itibarını zedeleyecek ve halkımızda ülkemizin milli menfaatleri hakkında kuşkular uyandıracak şekilde Cumhurbaşkanına şahsi kullanımı için hediye edilen uçağın iade edilmesi sağlanmaktadır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir."

İlgili Haberler