Kasırga pirinci de vurdu

Kasırga pirinci de vurdu

Kasırga pirinci de vurdu

Büyük spekülatörlerin etkisiyle pirincin fiyatı giderek artarken, Myanmar’ın pirinç ambarı olan Irrawaddi deltasının kasırgada büyük zarar görmesinin tüm dünyayı etkileyeceği açıklandı. Nargis kasırgasında ölenlerin sayısı 22 bini, kayıp sayısı ise 41 bini aşarken, ülkenin en büyük kenti Yangon ve İrravadi bölgesi yerle bir oldu. 24 milyon nüfuslu 5 bölgede, afetten yüz binlerce kişi etkilendi. Kasırganın en fazla vurduğu ve ülkenin pirinç ambarı olan Irrawaddi deltasındaki 2 pirinç yetiştirme bölgesi kasırga ve selden ağır şekilde etkilendi. BM Dünya Gıda Programı (WFP)  pirinç ekili alanların çoğunun yok olduğunu bildirdi. Yangon’da görev yapan bir diplomat, 5 milyon kişinin yaşadığı kentte kıtlık korkusuyla gıda fiyatlarının fırladığını kaydetti. BM  Gıda Ve Tarım Örgütü’nün (FAO) hazırladığı raporda, kasırganın pirinç üretiminin yüzde 65’inin yapıldığı 5 eyaletin altını üstüne getirmesi nedeniyle gıda kıtlığı  olabileceği ve komşu ülkelerden gıda ithalatına gerek duyulabileceği vurgulandı.  Raporda, “Hasat sonrası kayıplar artarsa kısa dönemde bölgesel gıda sıkıntısı baş gösterebilir” denildi.

Hindistan: 48 saat önce bildirdik
Bu arada, Hindistan Devlet Meteoroloji Dairesi sözcüsü B. P. Yadav, felaketten 48 saat önce Myanmar meteoroloji kurumuna, kasırganın nereyi, ne zaman ve hangi şiddette vuracağı konusunda bilgi verdiklerini söyledi.

Cesetler sularda yüzüyor
İrrawaddi Deltası’nda su seviyesinin 7.5 metreye kadara yükseldiği, çok sayıda kişinin boğulmuş olabileceği, ölen, kaybolan ve evsiz kalanların sayısının açıklanan rakamların çok üzerinde olabileceği belirtildi. Bölgede cesetler sular içinde yüzerken, ölen ve kaybolanların yüzde 40’ının çocuk olabileceği açıklandı. Bölgeoe en büyük sıkıntının temiz su bulmak olduğu ifade edildi.