Karadeniz'de sular yeniden ısınıyor

Karadeniz'de sular yeniden ısınıyor

Karadeniz'de sular yeniden ısınıyor

Kafkas savaşında ABD’nin desteğini almasına rağmen Rusya karşısında hezimete uğrayan Gürcistan bölgeyi gerdi. Türk gemisine el koyan Tiflis’e Ankara ve Abhazya tepkili

Karadeniz’e sınırı bulunan Gürcistan, Rusya, Güney Osetya ve Abhazya arasında Kafkas Savaşı’nın ardından bölgedeki tansiyon yeniden yükseldi. Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu bölgede özellikle Gürcistan’ın son dönem yaptığı eylemler siyasi gerilime neden oldu.Rusya’nın arka bahçesinde Güney Osetya’yı taciz eden ve 1995’ten beri Abhazya’ya ambargo uygulayan, 100’den fazla gemiye el koyan Gürcistan’daki Sorosçu Mihail Saakaşvili yönetimi ABD’nin de desteği ile yeniden Türkiye ve Rusya’yı karşısına aldı. Gürcistan’ın Rusya yanlısı G. Osetya’ya yaptığı siyasi baskılar ve tehditlerin ardından Türk gemilerine Karadeniz’de el konulması “Yeni bir savaş kapıda mı?” yorumlarına neden oldu.

Perde arkasında Amerika
8 Ağustos 2008’de Gürcistan’ın, Güney Osetya topraklarına girmesi ve Rusya’nın eş zamanlı olarak Gürcistan’a askeri müdahalesi ile başlayan Kafkas savaşı 16 Ağustos’ta Rusya’nın tek taraflı ateşkes ilanı ile sona ermişti. Savaşta 1600 kişi ölmüş, 5 binden fazla insan da yaralanmıştı. Perde arkasından ABD’nin desteklediği Gürcistan’daki ABD ve Batı yandaşı Sorosçu Mihail Saakaşvili, Rusya karşısında hezimete uğrarken Washington’u arkasına alan Tiflis bölgede tahrik eylemlerini devam ettirmeyi ihmal etmedi.

Ankara’ya suçlama
Kafkas savaşının ortasında 10 Ağustos 2008’de Rusya’nın İzvestiya gazetesi  Türkiye’yi suçlamış, Ankara’nın 45 milyon dolarlık yardım yaptığını yazmıştı.19 Ağustos 2009’da ise bu kez Tiflis, Türk gemilerinin Abhazya’ya silah taşıdığı gerekçesiyle Karadeniz’deki uluslararası sularda Türk gemilerine el koymaya başladı.

ABD’nin desteği arkasında
ABD yandaşı Sorosçu Gürcü lider Mihail Saakaşvili , 21 Ağustos’ta başkent Tiflis’te Amerikan Deniz Kuvvetleri Komutanı James T. Conway ile görüşmüştü. ABD yönetiminin desteğine teşekkür eden Saakaşvili kendisine verilen ABD silahını incelemişti.


Uluslararası hukuka aykırı
Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Hasan Kanbolat, Gürcistan’ın resmen sınırları içinde olan Abhazya ile kendi denetimi dışında ticaret yapılmasını önlemeye çalıştığını, Abhazya’ya giden Türk gemilerine el koyduğunu ifade ederek “Karadeniz’de Türk gemilerine Gürcü engeli için çözüm zamanı gelmiştir” dedi. Kanbolat, 17 Ağustos’ta Sinop’un 96 mil açığında Türk ekonomik bölgesinin sınırında seyretmekte olan Buket adlı tankerin Gürcü sahil güvenlik ekipleri tarafından alıkonularak Poti limanına çekildiğini, geminin satılmak üzere Batum limanına götürüldüğünü ve tamamı Türk vatandaşı mürettebatın gözaltına alındığını anımsattı. Kanbolat, Gürcistan’ın resmen sınırları içinde olan Abhazya ile kendi denetimi dışında Karadeniz üzerinden ticaret yapılmasını önlemeye çalıştığını, uluslararası hukuku çiğnediğini belirtti.


Karşılık verme hakkımız var

Gürcistan’ın ekonomik ve siyasi baskılarına maruz kalan Abhazya’dan Tiflis’e sert cevap geldi. Abhazya lideri Sergey Bağapş, Rus İnterfaks haber ajansına yaptığı açıklamada, “korsan hareketleri” nedeniyle Abhazya sularındaki Gürcü gemilerinin imha edilmesi talimatı verdiğini söyledi. Bağapş, Abhazya’yı koruyan Rus savaş gemilerinin Gürcü gemilerine yönelik olası operasyonda yer almayacağını da ifade etti.

Sorosçu Saakaşvili yine iş başında
2008 Ağustos’unda perde arkasında Amerika ile Rusya’nın kapıştığı Kafkas Savaşı’nın yaraları sarılmaya çalışılırken, aradan 1 yıl geçmesine rağmen bölgedeki gerilim bitmiş değil. Gürcistan’ın Rusya yanlısı Güney Osetya’ya yaptığı siyasi baskılar ve tehditlerin ardından Türk gemilerine Karadeniz’de el konulması “Yeni bir savaş kapıda mı?” yorumlarına neden oldu. Savaş kıştırtıcılığı yapan ABD ve Batı yandaşı Sorosçu Gürcü lider Mihail Saakaşvili’nin Karadeniz sularındaki son eylemleri Rusya, Abhazya, G.Osetya ve Türkiye’yi de tedirgin etmiş durumda.