Kara tablo

Kara tablo

Kara tablo

KARA TABLO
Kepenkler iniyor, senetler protesto oluyor
Ekonomide işler kötü gidiyor. Enflasyon yeniden azdı. Çiftçi, esnaf, memur, işçi gırtlağa kadar borca battı. Zamlar yağmur gibi yağıyor

TÜrk-İş’in araştırmasına göre 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı 2 bin 140 YTL oldu. Parasız kalan halk karta yüklendi. Tüketici kredileri son bir ayda 332 milyon YTL artarak 60 milyar 298 milyon YTL’ye çıktı.

Sİftah yapmadan dükkan kapatan esnaf, borç batağında. Protestolu senet tutarı 9 ayda 4 milyar 93.1 milyon YTL oldu. Açlığa mahkum edilen memurlar ise gelecek aydan itibaren meydanlara iniyor.

Enflasyonda 2007 hedefi de hayal oldu
2006’da yıllık enflasyonda hedefi tutturamayan AKP’nin hesabı bu yıl da şaştı: Hedef 4... MB’nin yılsonu tahmini ise 7.3...

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, hükümetin yapacağı vergi ayarlamaları, enerji, gıda ve kamu maaş artışlarını da içeren fiyat ayarlamaları nedeniyle yıl sonu enflasyon hedefinin tutturulamayacağını açıkladı. Yılmaz, yılın dördüncü ve son Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Yılmaz, “Enflasyonun yıl sonunda, yüzde 70 olasılıkla, yüzde 6,7 ile 7,9 arasında (orta noktası yüzde 7,3) gerçekleşerek, belirsizlik aralığının üst sınırını aşacağı tahmininde bulunmaktayız” dedi.

Hükümeti yalandı

Fiyat gelişmelerini değerlendiren Yılmaz, gıda fiyatlarının gerek kuraklığın etkisiyle gerekse küresel konjonktürden kaynaklanan nedenlerle yüksek artışlar sergilemeye devam ettiğini kaydederek, şöyle konuştu: “Bu doğrultuda enflasyon tahminlerimiz yukarı yönlü güncellenmiştir. 2007’nin üçüncü çeyreğinin sonu itibarıyla gıda grubunun yıllık enflasyona katkısı 3 puanın üzerindedir. Enerji fiyatlarındaki yüksek artışlar da 2007 yıl sonu enflasyon tahminlerimizi yaklaşık 0,8 puan yukarı çekmiştir.” Yılmaz, gelinen noktanın ’fiyat istikrarı’olarak tanımlamanın henüz mümkün olmadığını ifade etti. Yılmaz, orta vadeli enflasyon tahminini hazırlarken, 2007 sonu ile 2008 başında ölçülü faiz indiriminin süreceği öngörüsünde bulunduklarını bildirdi.

Geçen yıl...

Öte yandan 2006 yılında enflasyonu düşürdüğüyle övünen AKP iktidarı, yıllık enflasyon hedefini yüzde 5 olarak ilan etmişti. Ancak geçen yıl da tıpkı bu yıl gibi hesabı şaşan iktidarın enflasyonu(!) yüzde 9,86 olarak gerçekleşmişti. Yıllık enflasyon tahmini 2007 yılı için de yüzde 5 olarak duyuruldu.

Hayat 207 YTL daha zamlandı
Türk-İş tarafından tarafından her ay düzenli olarak yapılan hesaplamalara göre, Ekim itibarıyla 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 YTL artarak 657,26 YTL’ye yükseldi. Verilere
göre, yoksulluk sınırı ise aynı dönemde 2 bin 135 YTL 65 YKr’den 2 bin 140 YTL 92 YKr’ye çıktı. Bu doğrultuda hayat geçen yıla göre şimdi 207 YTL daha zamlandı.”

IMF’ye hesap verilecek
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yalnızca yüzde 4’lük enflasyon hedefi değil, yüzde 6’lık üst sınırın da aşılacağını belirterek, ’Bu nedenle IMF’ye mektup yazılarak, sapmanın nedenleri açıklanacak’ dedi.