Kara deliğin nötron yıldızını yutma anı gözlemlendi

Kara deliğin nötron yıldızını yutma anı gözlemlendi

Bir kara deliğin bir nötron yıldızını yutma anının bilim insanları tarafından gözlemlediği açıklandı. Ölü yıldızların ardında kalan bu yoğun yapıların etkileşiminin oldukça nadir görüldüğü ifade edildi.

Bir yıldız öldüğü zaman arkasında çeşitli izler bırakıyor. Kimi bir bulutsu oluşturuyor, kimisi bir nötron yıldızı, kimisi de kara delik. Bir yıldız öldüğünde geride ne kalacağı, yıldızın türüne ve kütlesine bağlı olarak değişebiliyor. 

Araştırmacılar, gezegenimize sadece(!) 8.550 milyon trilyon kilometre mesafede bulunan bir kara deliğin, yakınlarındaki bir nötron yıldızını yutma anını görüntüledi. Gözlem, ABD ve İtalya’da bulunan rasathanelerin uzay ve zamanda yırtılmalar saptaması üzerine keşfedildi. 

Avustralya’daki ANU Fizik Araştırma Okulu’ndan profesör Susan Scott, kara deliğin bundan 900 milyon yıl önce bu nötron yıldızını ‘tıpkı PacMan gibi’ yuttuğunu söyledi. Profesöre göre bu olay muhtemelen bir anda gerçekleşti. 

Sinyalleri alır almaz uzayda ilgili bölgeyi taramaya başladıklarını belirten araştırmacı, çabalarına karşın olaya ait bir görsel elde edemediklerini söyledi. İlk bulgulara göre bir kara delik bir nötron yıldızını yutmuş olsa da kesin sonuçlar bir akademik makalede yayımlanacak.

Bir diğer alternatif ise, küçük bir ihtimal de olsa, bir kara deliğin daha hafif ve küçük bir kara deliği yutmuş olması olarak gösteriliyor. 

ANU, dünyanın en hassas bilimsel ekipmanı olan LIGO adlı gelişmiş lazer kütleçekim dalgaları gözlemevi için kullanılan ve ikizi ABD’de bulunan bir sistemi kullanıyor.