Kanserli hücreleri 'GPS Gibi' tespit edebilen yeni sistem geliştirildi

Kanserli hücreleri 'GPS Gibi' tespit edebilen yeni sistem geliştirildi

Kanser hücreleri, oldukça iyi gizlenen kitlelerdir ancak yeni geliştirilen bir sistem, diğer immünoterapi tedavilerinin kaçırabileceği tümörlerin tespit edilmesine ve ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor.

Kanser hücreleri, genellikle gizlenmekte ustadırlar ve oldukça iyi bir şekilde saklanırlar. Bilim insanları tarafından geliştirilen yeni bir sistem sayesindeyse kanser hücreleri, oldukça karışık bir sistemin içerisinde tespit edebiliyor ve bağışıklık sisteminin de yardımıyla immünoterapiden kaçan kanser hücreleri yok edilebiliyor.

Webtekno'nun haberine göre, yeni yöntemi fareler üzerinde test eden araştırmacılar; yeni sistemin deri kanseri, üçlü negatif meme kanseri ve pankreas tümörlerini, hatta birincil tümör kaynağından uzakta bulunan tümörlerin azaltıldığını veya tamamen ortadan kaldırıldığını söyledi.

Genetik profesörü ve bu araştırmanın kıdemli yazarı olan Sidi Chen, yeni yöntem hakkında "Bu, tamamen yeni bir immünoterapi şekli" açıklamasında bulundu. İmmünoterapi, kanser tedavisinde bir devrim yaratmayı başardı ve oldukça başarılı bir tedavi olarak görülüyor ancak mevcut tedaviler, bazı hastalarda veya bazı kanser türlerine karşı çalışmıyor. Mevcut tedaviler, bazı hastalarda kanser hücrelerinin moleküler şekillerini tanımakta başarısız olabiliyor. Bu da onları daha az etkili hâle getiriyor.

Chen ve ekibi, bu eksiklikleri gidermek için viral gen terapisi ve CRISPR gen düzenleme teknolojisi ile çalışan yeni bir sistem geliştirdi. Yeni sistem, DNA parçalarını bulmak, düzenlemek ve yeni genler eklemek yerine bir GPS gibi davranarak kitlelerin yerini işaretleyip sinyallerini artırıyor ve on binlerce kansere bağlı gen için kitlesel bir av başlıyor. Bu hücreler tanımlandıktan sonraysa bağışıklık sistemi, gelecekte ortaya çıkarlarsa onları hemen tanıyor.

Yeni sistemin teoride şu anda immünoterapiye dirençli olanlar da dâhil olmak üzere birçok kanser türüne karşı etkili olması bekleniyor.  Bu kapsamda gelecekteki araştırmalar, sistemi daha basit üretim için optimize edecek ve kanser hastalarında klinik denemeler için hazırlanacak.