Kan şekeri hakkında hayatınızı kurtarabilecek bilgiler

Kan şekeri hakkında hayatınızı kurtarabilecek bilgiler

Diyabetiniz olsun ya da olmasın kan şekeri seviyeleri genel sağlık durumunda büyük rol oynadığı vurgulandı. Kan şekeri hakkında hayatınızı kurtarabilecek bilgilerin detayları haberimizde…

Ensonhaber’in haberine göre; Vücutta kan şekerinin düzenlenmesi, farklı hormonlar arasındaki kalıcı bir denge ile yapıldığı bildirildi. Örneğin pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülin kan şekerini düşürürken glukagon, adrenalin, büyüme hormonu veya kortizol yükseltir. Diyet, fiziksel aktivite ve stres de kan şekeri düzeylerinin değişmesine neden olur.

KAN ŞEKERİ SEVİYESİ MUTLAKA KONTROL EDİLMELİ

Sağlıklı çalışan bir pankreas, şekerine göre insülin üretir. Karbonhidrat açısından zengin bir yemekten sonra kan şekeri yükselir ve insülin salınımını uyarır. Bu hormon belirli hücrelerin zarlarına bağlanarak glikozun hücrelere girişini hızlandırır ve kan şekerinin düşmesini sağlar.

Kan şekerinizi kontrol etmek, insülin üretiminde veya insülin reseptörlerinde bir sorun olup olmadığını tespit etmeyi sağlar. Şeker hastalığı çoğu zaman belirti vermeden ilerleyen sessiz bir hastalık olduğu için hastanın şeker hastalığı mı yoksa farklı bir bozukluk mu yaşadığını belirlemeye yardımcı olur. Bu nedenle, diyabet olma riskinin daha yüksek olduğu kişiler (aile öyküsü, aşırı kilo, yüksek tansiyon gibi diğer sağlık sorunlarının varlığı) hiçbir belirti olmasa bile kan şekeri seviyelerini kontrol ettirmelidir.

YAŞAM TARZININ ÖNEMİ

Yaşam tarzı, kan şekeri üzerinde oldukça etkilidir. Stres ve hastalık kan şekerini yükseltir çünkü karaciğer daha fazla glikoz salmaya başlar. Aynı zamanda, kortizol ve büyüme hormonu seviyeleri artar, vücut insüline karşı daha az duyarlı hale gelir. Araştırmalara göre, stres yönetimi teknikleri, kasların gevşemesi ve derin nefes alma kullanarak kan şekeri düşürebilir.

Hareketsizlik insülin duyarlılığını azaltır ve insülin gereksinimlerini arttırır. Egzersiz vücut glikozunu kullanır ve insülin duyarlılığını artırır. Kan şekerinizi egzersizden 24 saat sonrasına kadar düşürebilir. Araştırmalara göre, haftada 30 dakikadan az egzersiz yapanların yüzde 25,4''ü anormal kan şekeri seviyelerine sahiptir. Çeşitli araştırmalar, yüksek yoğunluklu aralıklı antrenmanın (HIIT) glikoz seviyelerini düşürerek ve beyin ve kaslardaki glikoz metabolizmasını artırarak şeker seviyelerini kontrol etmenin en iyi yollarından biri olduğunu ortaya koymuştur.

Yaşam tarzı alışkanlıklarıyla bağlantılı olan göbek çevresindeki yağ da kan şekeri için çok önemlidir. Araştırmalar, göbek yağına sahip kişilerin diyabet geliştirme riski altında olduğunu göstermektedir. Göbek yağı hormon düzeylerinde dengesizliğe ve insülin direncine yol açar.

 

İlgili Haberler