Kamuoyuna açıklanmayan ihalede iktidara yakın şirketler var!

Kamuoyuna açıklanmayan ihalede iktidara yakın şirketler var!

Kamuoyuna ilan edilmeden yapılan bir ihalede daha iktidara yakın şirketler teklif verdi. BOTAŞ’ın geçtiğimiz hafta yaptığı dev ihale ilan edilmeden gerçekleşirken, ihalede iktidara yakın Kolin ve Kalyon şirketleri birlikte teklif verdi.

BOTAŞ, geçtiğimiz hafta 4,5 milyar liralık bir ihale gerçekleştirdi. Kamuoyuna ilan edilmeyen Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsi (Faz 3) Projesi ihalesine iktidara yakınlığıyla bilinen Kolin ile Kalyon şirketleri ortak teklif verirken, akıllara daha önce ilansız yapılan ihaleler geldi.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in konuyla ilgili yazdığı “Dev projeye 21/b usulü döviz ihalesi” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsi (Faz 3) Projesi yapım işi ihalesi, tabii ki halka duyurulmadı, ilan edilmedi ama tekliflerin hem döviz hem de TL üzerinden verilebildiğini öğrendik.

Taahhüt sektörüne yansıyan rakamlara göre yaklaşık maliyet üzerinden 792 milyon 308 bin 630 ABD doları olarak saptanmış.

Son üç yıldır, kamunun gerek pazarlık gerek diğer usuller ile gerçekleştirdiği büyük ölçekli altyapı projelerini “tevdi ettiği” Kolin ile Kalyon şirketlerinin bu devasa projede birlikte hareket ederek teklif verdiğini öğrendik: 2 milyar 834 milyon 158 bin 755 TL, 24 kuruş.

Bu kadar büyük ölçekli bir projede mutlaka yapılması gereken ciddi kurumsal açıklamalar gelmediği için güvenilir bilgiye ulaşmak kolay olmuyor. Ancak kesin olan bir şey var ki, o da bu proje ile ihale sürecinin yeni olmadığı. BOTAŞ Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsii projesi kapsamında iki buçuk yıl önce Resmi Gazete'den çağrıda bulunmuştu. İlansız 21/b'leri düşününce ilginç geliyor insana ama bir mantığı var. Zira depolama projesinin “mühendislik, tedarik, kurulum ve devreye alma” hizmetlerini kapsayacak sözleşme bedelinin bir kısmın Avrupa Yatırım Bankası kredisiyle sağlanacak. Bu nedenle, ön seçimin Avrupa Yatırım Bankası Satınalma Rehberi'ne göre yürütüleceği kayda geçmiş.

Resmi Gazete ilanından sonra, Avrupa Yatırım Bankası katılımıyla yapılan ön yeterlik değerlendirmesi ardından kısa liste belirlendi. Dokuz firma arasından Rönesans Holding bünyesindeki Rönesans Endüstri Tesisleri 2 milyar 589 milyon TL teklifle projeyi üstlenmişti.”

PLATFORMU BOĞAZ'DAN GEÇİRDİ

“Dahası yaklaşık bir yıl önce de Aralık 2018'de depolama projesinin yapımında kullanılacak sondaj platformunu de Boğaz'dan geçirdiği medyaya yansımıştı. Bu konudaki ilginç bir ayrıntı da şu: Proje, Rönesans Holding'in resmi sayfasında halen proje “devam eden işler” bölümünde görünüyor. Ve bol fotoğraflı sayfada: “Rönesans Endüstri Tesisleri, BOTAŞ Kuzey Marmara Yeraltı Gazı Depolama Tesisi projesini 2021 yılında teslim etmeyi hedefliyor” denilmiş.”

İlgili Haberler