Kalp ve damar hastalıkları, dünya ve Türkiye’de önde gelen ölüm sebepleri arasında yer alıyor. Bu hastalıkların Türkiye'de görülme oranlarının arttığına dikkat çeken uzmanlar, kötü beslenmenin de kalp sağlığını olumsuz etkilediği vurguladı.
“ÇALIŞMALAR BUNUN TAM TERSİ OLDUĞUNU GÖSTERDİ”
Doymuş yağların kalp için zararlı olduğunu ifade eden Medipol Mega Üniversite Hastanesi, Kardiyolog bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Arzu Yıldırım, "Hindistan cevizi yağı çok faydalıymış gibi sunuldu. Zayıflatıyor, şekeri kontrol altına alıyor, kalp damar sağlığına da iyi geliyor gibi söylemler olunca insanlar bu yağın tüketimini artırdı. Hindistan cevizi yağını daha önce hiç kullanmayan insanlar bile, kahvesine, tatlısına eklemeye başladı. Ancak hindistan cevizi yağının kalp damar sistemi üzerindeki etkisini araştıran çalışmalar bunun tam tersi olduğunu gösterdi” dedi.
"ŞEKER ÜZERİNDE POZİTİF YÖNDE BİR ETKİSİ YOK"
Amerika’da yapılan çalışmaya dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım, "Çalışmada hindistan cevizi yağıyla analizler yer aldı. Bunların sonuçlarına göre hindistan cevizi yağının kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterolü artırdığı ortaya çıktı. LDL kolesterolün ne kadar zararlı olduğunu, kalp damar sistemini nasıl etkilediğini, damar tıkanıklığı, kalp krizine neden olabileceğini biliyoruz. Bizim bu yağdan kaçınmamız, tüketimini minimuma indirmemiz gerekir. Zayıflatıcı etkisi olduğu yönündeki söylemlerin aslında doğru olmadığını çalışmalar gösterdi. Şeker üzerinde de pozitif yönde bir etkisi yok. Bunları düşündüğümüzde, faydasından çok zararı olabilir” diye konuştu.
"DOYMUŞ YAĞ TÜKETİMİNİ KISITLAYIN"
Hindistan cevizi yağını sürekli kullanan kişilerde ileriki dönemlerde kalp damar hastalığı, damar tıkanıklığı, kolesterol birikmesine bağlı plakların görülme ihtimalinin arttığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Arzu Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı: Hindistan cevizi yağı aslında bir doymuş yağ. Biz hastalarımıza doymuş yağ tüketimini kısıtlamalarını öneriyoruz. Dolayısıyla bu yağın tüketimini de sınırlamaları gerekiyor. Kalp için sağlıklı olacak yağ, zeytinyağı. Bunun dışında fındık, badem, ceviz yağı da tüketilebilir. Hindistan cevizi gibi yağların kısıtlamasını istiyoruz. Hindistan cevizi yağını belki haftada 1 kere kahvenize koyup, keyif için tatlandırabilirsiniz ancak bunu yaparken faydasından çok zararının olduğunu düşünün.
İngilizler son dakika uyarısıyla duyurdu. Mutasyonlu korana aşı açıklaması
Korona virüste tablo gittikçe ağırlaşıyor. İşte dünya genelinde Covid-19'da son durum
Uzmandan uyarı geldi. Yılbaşında buna dikkat edin
Mutasyona uğrayan korona virüsün korkutan özelliği açıklandı, asıl şimdi yandık
Müjdeler olsun nihayet çok güzel bir haber geldi. Anında virüsü yok eden ilacı buldular
Uzman doktor bağışıklık sistemi düşük olanları uyardı
Karnından çıkarılan şey az kalsın öldürüyordu, çek çek sonu gelmedi
Korona virüste herkes ona güvendi. Ancak içerken sağlığınızdan olabilirsiniz
Çocuklarda ishal hastalığının riskleri
Ünlü yemek eleştirmeni Vedat Milor "Pil kemirin daha iyi" dedi. Denizlerimizdeki gizli tehlike ne?
Türk profesör, kış aylarında maske takmanın, kimsenin aklına gelmeyecek bir yararını daha açıkladı
Bilim insanları kansere umut olacak diyerek duyurdu
Bunları yaparak Alerjik Rinit'ten korunabilirsiniz
Korona aşısı olanların fenalaşma nedeni belli oldu, en yetkili kurum açıkladı
Çocukları tehdit eden gizli tehlike
Hamilelik döneminde hangi testler yapılmalıdır?
Kadınlarda en sık görülen kanser türü!
Kur'an-ı Kerim'i ilk kim Türkçeye çevirdi?
Asgari ücrete yapılacak zamdaki gizli sır
Doları da bildi faizi de bildi, şimdi dövizi neler bekliyor?