Türk araştırmacılar, kalp krizi riskini tayin eden klasik testleri ucuzlatacak ve sonucu hemen verecek yeni bir yöntem geliştirdi
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) araştırmacılarının katıldığı çalışmada, moleküler baskılama yöntemiyle “miyoglobin proteini” kandan başarıyla tayin edildi. HÜ Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adil Denizli, hasar görmeye başlayan kalp hücrelerinin kan dolaşımına farklı enzimler ve moleküller bıraktığını bu maddelerin kan ve idrardaki düzeylerinin arttığını belirterek, “Ciddi göğüs ağrısı olan hastalarda kalp krizi riskini anlamak için kan testi yapılır. En fazla miyoglobin proteini dikkate alınır. Zira kriz anında bu proteinin miktarı artar” diye konuştu. Prof. Denizli, Prof. Dr. Rıdvan Say (AÜ), Dr. Lokman Uzun ve doktora öğrencisi Bilgen Osman’la ortak çalışmalarında moleküler baskılama yöntemiyle kandaki miyoglobin miktarının tayini için kullanılan testlere alternatif, yeni teşhis kitleri hazırladıklarını açıkladı.
Tekrar kullanılabilecek
Mikrotemas baskılama yönteminin kullanıldığı çalışmada, mevcut yöntemlere alternatif, kanda miyoglobin tayinine yönelik moleküler baskılanmış yüzey plazmon rezonans biyosensör hazırlandığını bildiren Denizli, şöyle konuştu: “Çalışmamızda miyoglobin proteinini cam bir yüzey üzerine tutturduktan sonra bu yapıyı polimer üzerine baskıladık. Böylece proteinler çok daha küçük boyutlarda dahi olsa yüksek seçicilikle tanınabilir hale geldi. Test, tekrar tekrar kullanılabildiğinden önemli avantajlar sağlıyor.”
Daha ekonomik
Prof. Dr. Adil Denizli, dışarıdan getirilen ELIZA ve RIA testlerininin ücretlerinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, ürünün uygulamaya geçmesiyle tek kan testiyle, hem hepatit hem de kalp krizi riskinin aynı yöntemle analiz edilebileceğini söyledi. Prof. Denizli, “Çalışma ürüne dönüştüğünde Türkiye için büyük bir ekonomik getirisi olacak. Kan testlerinin sonuçları birkaç dakika içinde alınabilecek. Test tekrar tekrar kullanılabilecek. Çalışmamız literatürde de bir ilke imza attı” şeklinde konuştu. (AA)