FATİH ERBOZ / ANKARA
Sayıştay, AKP'li Afyonkarahisar Belediyesi'nde yapılan kadro oyununu ortaya koydu.
Sayıştay'ın Ekim 2018 tarihli raporunda, "Afyonkarahisar Belediyesi'nde özel kalem müdürlüğü kadrosu dolu olduğu halde başka bir memurun, kadroya vekâlet ettirildiği; vekâlet ettirilen memurun harcama yetkilisi olarak görev yaptığı görülmüştü" deniyor.
Raporda şu ifadeler yer alıyor: "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre istisnai memuriyet niteliğinde olan özel kalem müdürlüğüne son 3 yılda yapılan atamaların, incelenmesi neticesinde bu kadrolara atanan kişilerin kısa bir süre sonra başka kadrolara atandığı görülmüş; özel kalem müdürlüğü kadrosunun, sınavla atama yapılabilecek memuriyet kadrolarına sınavsız olarak atanma yöntemi olarak kullanıldığı görülmüştür. Bu atamalarda; öncelikle belediye çalışan memurlardan ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarından çalışan memurlardan olması gerekliliğine uyulmadığı, bir seçim dönemi boyunca çalıştırılması esasına riayet edilmeyerek bu kadronun memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiği, bu suretle kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluştuğu tespit edilmiştir."
Raporda yer alan tabloya göre, belediyede bir personel 9 gün özel kalem müdürlüğünde kaldıktan sonra genel müdürlüğe nakledildiği, bir başkasının ise yalnızca 1 ay 6 gün çalıştıktan sonra bakanlık personeli oldu. Bir diğer özel kalem müdürlüğüne ataması yapılan kişinin ise yalnızca 19 gün sonra bakanlığa ataması yapıldı. İstisnai memuriyet kadrosu olan özel kalem müdürlüğünde en fazla çalışıp başka kurumlara geçirilen kişi ise toplam 3 ay 29 gün görevde kaldı.
Sayıştay: Kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluştuğu değerlendirilmektedir.
Sayıştay raporunda, "Afyonkarahisar Belediyesi tarafından son 3 yıl içerisinde toplamda 7 (yedi) kez Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna atama yapıldığı, söz konusu atamalarla Özel Kalem Müdürlüğü görevine getirilen 4 (dört) personelin ilgili kadroya atandıktan kısa bir süre sonra diğer kurumlara naklen atamasının yapıldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu atamalarda; öncelikle belediyede çalışan memurlardan ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarından çalışan memurlardan olması gerekliliğine uyulmadığı, bir seçim dönemi boyunca çalıştırılması esasına riayet edilmeyerek bu kadronun memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiği, bu suretle kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluştuğu değerlendirilmektedir. Durumun sonuçları bakımından Hazine menfaatlerini zarar uğratıcı nitelikte bulunduğunun TBMM'ye sunulması kararı verilmiştir" ifadelerini kullanılıyor.
Raporda ayrıca, "Afyonkarahisar Belediyesinin pay sahibi olduğu şirketlerde idareyi temsilen birden fazla yönetim kurulu üyeliği görevi bulunan kamu görevlisinin, bu görevlerden hangisinden ücret alacağını belirleyerek asli görevli bulunduğu belediye idaresine bildirimde bulunmadığı ve birden fazla yönetim kurulu üyeliğinde bulunmak suretiyle birden fazla ücret aldığı görülmüştür" deniliyor.
Sayıştay raporlarına göre, Erzurum Belediyesi, Kütahya Belediyesi, İstanbul Fatih Belediyesi, Ankara Gölbaşı Belediyesi, Ankara Sincan Belediyesi'nde de aynı manzara yaşandı.