Kadınların baş belası hastalık

Kadınların baş belası hastalık

Sistit, üreme sisteminde meydana gelen ve hemen hemen çoğu insanın ömründe 1 kere bile olsa yaşadığı bir rahatsızlıktır. Sistik nedir? Neden olur? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Sistit, mesanenin (idrar yolları) iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu iltihabi süreç genellikle bakteri kaynaklı bir idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle tetiklenir. Birçok insanda ufak belirtilerle ortaya çıkıp kendiliğinden iyileşse de kimileri için bu durum kronik bir hal alabilir. Sistit gelişimi sonrasında oluşan ağrı ve rahatsızlık hissine ek olarak rahatsızlığın böbreklere ilerlemesi halinde oldukça ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Erkeklere kıyasla kadınlarda daha çok görülür.

SİSTİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Sık idrara çıkma

-İdrar yapmada zorluk, ağrı ve yanma hissi

-İdrara çıkma sonrasında hala idrar yapma ihtiyacı hissetme

-Bulanık renkli ve kötü kokulu idrar yapma

-Cinsel ilişki sırasında ağrı

-İdrar yolu enfeksiyonu ile birlikte çok yüksek olmayan ateş

-İdrardan kan gelmesi

-Baş ağrısı, mide bulantısı

-Cinsel aktivite sırasında ağrı oluşması

-Mesanede doluluk veya baskı hissi

-Kasık ve alt karın bölgesinde şiddetli sancı

 

SİSTİT NEDEN OLUR?

Farklı etkenler sistit nedenleri arasında sayılabilir. Büyük çoğunlukla sistit nedeni bakteriyeldir. Alerjik reaksiyon, mesane sinirlerinin zarar görmesine bağlı durumlar sistitin oluşmasına zemin hazırlar. Ayrıca uzun süre idrarını tutma, cinsel ilişki sırasında hijyene önem vermeme ve genital bölge temizliğine dikkat etmeme gibi durumlar da sistite neden olabilir. Menopoz sürecinde östrojen eksikliği de sistite neden olabilir. Parfümlü sabun veya köpük banyosu gibi tahriş edici kimyasal maddeleri kullanmak sistit nedeni olabilir.

 

SİSTİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Aniden ortaya çıkan akut sistit bazen kendi kendine geçebilmektedir. Erken teşhis edilirse tedavisi kolaydır. Bol sıvı alımı, dinlenme ve sıcak tutma gibi tedbirlerle geçmeyen sistit için kesinlikle uzman bir doktora başvurulmalıdır. Sistit için en çok uygulanan tedavi yöntemi, ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinde ağrı kesici, kas gevşetici, antihistaminikler, non-steroid ve anti-inlamatuarlar, tahriş olmuş mesane astarını onarıcı ilaçlar ve antibiyotikler yer alır. Bakteriyel kaynaklı olarak meydana gelmesi nedeniyle tedavinin ilk basamağını antibiyotik ilaçlar oluşturur. Bol su tüketmek yaşanan sorunların hafif atlatılmasında yardımcı olabilir. Bitkisel olarak en sık başvurulan yöntemlerin başında ise kızılcık suyu içmek gelmektedir. Ancak kızılcık suyu içmenin sistit tedavisinde yararı bilimsel çalışmalarla kanıtlanamamıştır.

İlgili Haberler