ANKA'da yer alan habere göre, Kirazlıyaylalı kadınlarının, köylerinde yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı'na karşı mücadelesi sürüyor. İş makinelerinin çalışmalarını engelledikleri gerekçesiyle gözaltına alındılar, 'adli kontrol şartıyla' serbest bıraktılar. İlk mücadeleyi kazandılar ancak maden şirketi vazgeçmedi.
Kirazlıyayla kadınları şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 'çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu' raporunun ve projenin iptal edilmesini isteyen köylüler, gece gündüz arazilerinde nöbet tutuyorlar.
"MERAMIZI BATIRDILAR, GÖLÜMÜZÜ KURUTTULAR"
Kamışlıgöl'deki suyun tamamen kurumasına canlarının sıkıldığını ve üzgün olduklarını ifade eden kadınlar, "Kuruttular sularımızı. Geliyoruz buraya nöbet bekliyoruz. Defolsun gitsinler buradan. Alsınlar götürsünler fabrikayı. Burada yaşamak istiyoruz. Sabah akşam geliyoruz, ağlayarak geri dönüyoruz. Meramızı batırdılar, gölümüzü kuruttular, yollarımızı kapattılar, meşelerimizi kestiler. Buraya gelip gitmekten, düşünmekten işimize bakamıyoruz. Geceleri uyuyamıyoruz artık" diyerek tepkilerini dile getirdiler.
KADINLAR GÖZALTINA ALINDI
Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem ise "Dünya Çevre Günü'nde köyde etkinlik düzenlemek istedik. O gün bizim köye, köylünün ise bize gelmesi engellendi. Köylüler, o gün tarlalardan geçerek 14 kilometre yolu yürüdüler ve yanımıza geldiler. Yenişehir’de etkinliğimize gerçekleştirdik. Ertesi gün köyden 9 kişi gözaltına alındı. Daha sonra 4 kişi bırakıldı fakat 5 kadına, ‘denetimli serbestlik’ verildi." dedi.
"BİLİRKİŞİ RAPORUNA RAĞMEN MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA VERMEDİ"
Kirazlıyayla köylülerin avukatı Osman Atalay Akman da verdikleri hukuki mücadeleyi şöyle anlattı:
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu raporunun iptali ve tesisin yapımına karşı çıkan 9 köylümüzün aleyhine açılan ceza davalarındaki hukuk mücadelelerinde yanlarında yer aldık. Ana dava olarak kabul ettiğimiz Bursa 1’inci İdare Mahkemesi’nce görülen ‘ÇED olumlu raporunun’ iptali davasında, mahkeme tarafından bilirkişiler atandılar.
Bilirkişiler, raporlarında ‘bu tesisin bul bölgede yapımının ve yer seçiminin doğru olmadığını, tesisin yapılması durumunda insan yaşamını, tarım ve hayvancılığı olumsuz yönde etkileyebileceği ve yerin deprem kuşağında yer aldığı’ belirtilerine rağmen mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmedi.
Artık bu safhadan sonra 28 Ekim 2020 tarihinde Bursa 1’inci İdare Mahkemesi’nce yapılacak duruşma neticesinde ‘yapımına başlanan zenginleştirme tesisinin' ÇED olumlu raporunun, bilirkişilerin ortaya koyduğu hukuki gerekçelerle kabul edilerek iptal edilmesi ve köylümüzün yaşam hakkının tekrar iade edilmesidir."