Sağlık bir menopoz dönemi için bunlara dikkat

Sağlık bir menopoz dönemi için bunlara dikkat

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Bozdağ, sağlıklı bir menopoz dönemi için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Menopoz, sıcak basması ve kilo alımı gibi rahatsız edici semptomlara neden olabileceği biliniyor. Çoğu kadın için menopoz için tıbbi tedaviye gerek olmadığı bildirildi. Çoğu kadın, son adet döneminden yaklaşık dört yıl önce menopoz semptomları geliştirmeye başladığı bildirildi. Semptomlar genellikle bir kadının son döneminden yaklaşık dört yıl sonrasına kadar sürüyor. Genetik ve yumurtalık sağlığı da dahil olmak üzere menopoza ne zaman başlayacağınızı belirlemeye yardımcı olan birçok faktör vardır. Perimenopoz, menopozdan önce ortaya çıkar. Perimenopoz, hormonlarınızın menopoza hazırlanırken değişmeye başladığı bir zamandır.

MENOPOZ BAŞLANGICI BİRKAÇ AYDAN BİRKAÇ YILA KADAR SÜREBİLİR

Birçok kadın 40''lı yaşların ortalarından sonra bir noktada perimenopoza başlar. Diğer kadınlar perimenopozu atlar ve aniden menopoza girerler. Kadınların yaklaşık yüzde 1''i erken menopoz veya birincil yumurtalık yetmezliği olarak adlandırılan 40 yaşından önce menopoza giriyor. Kadınların yaklaşık yüzde 5''i 40 ila 45 yaşları arasında menopoza girer. Bu, erken menopoz olarak adlandırılır.

PERİMENOPOZ NEDİR?

Perimenopoz sırasında adet dönemleri düzensizleşir. Adetleriniz gecikebilir veya bir veya daha fazla dönemi tamamen atlayabilirsiniz. Adet akışı da daha ağır veya daha hafif olabilir. Menopoz, tam bir yıl boyunca adet görmeme olarak tanımlanır. Postmenopoz, menopozdan sonraki yılları ifade eder.

MENOPOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sağlık bir menopoz dönemi için bunlara dikkat

Her kadının menopoz deneyimi benzersizdir. Menopoz aniden veya daha kısa bir süre içinde ortaya çıktığında semptomlar genellikle daha şiddetlidir. Kanser veya histerektomi gibi yumurtalık sağlığını etkileyen durumlar veya sigara içmek gibi belirli yaşam tarzı seçimleri semptomların şiddetini ve süresini artırma eğilimindedir. Menstrüasyon değişiklikleri dışında, perimenopoz, menopoz ve postmenopoz semptomları genellikle aynıdır. Perimenopozun en yaygın erken belirtileri şunlardır:

- Daha az sıklıkta adet görme

- Normalde yaşadığınızdan daha ağır veya daha hafif dönemler

-Sıcak basması, gece terlemesi ve kızarma dahil vazomotor semptomlar

Kadınların tahmini yüzde 75''i menopozla birlikte sıcak basması yaşar. Menopozun diğer yaygın belirtileri şunlardır: Uykusuzluk, vajinal kuruluk, kilo almak, depresyon, endişe, konsantrasyon zorluğu, hafıza sorunları, azaltılmış libido veya cinsel dürtü, kuru cilt, ağız ve gözler, artan idrara çıkma, ağrılı veya hassas göğüsler, baş ağrısı, çarpıntı, idrar yolu enfeksiyonları (İYE), azalmış kas kütlesi, ağrılı veya sert eklemler, azalmış kemik kütlesi, daha az dolgun göğüsler, saç incelmesi veya dökülmesi, yüz, boyun, göğüs ve üst sırt gibi vücudun diğer bölgelerinde artan saç büyümesidir.

MENOPOZ NEDEN OLUŞUR?

Sağlık bir menopoz dönemi için bunlara dikkat

Menopoz, yumurtalıklar yaşlandıkça ve daha az üreme hormonu ürettikçe ortaya çıkan doğal bir süreçtir. Vücut, aşağıdakilerin daha düşük seviyelerine yanıt olarak çeşitli değişikliklere uğramaya başlar:

- Estrojen

- Progesteron

-Testosteron

En dikkate değer değişikliklerden biri aktif yumurtalık foliküllerinin kaybıdır. Yumurtalık folikülleri, yumurtalık duvarından yumurta üreten ve salan, adet ve doğurganlığı sağlayan yapılardır. Çoğu kadın, akış ağırlaştıkça ve uzadıkça, dönemlerinin sıklığının daha az tutarlı olduğunu fark eder. Bu genellikle 40''lı yılların ortalarından sonuna kadar bir noktada ortaya çıkar. 52 yaşına kadar, çoğu kadın menopoza girer.

MENOPOZ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Sorunlu veya engelleyici menopoz semptomları yaşıyorsanız veya menopoz semptomları yaşıyorsanız ve 45 yaşında veya daha küçükseniz, sağlık uzmanınızla görüşmeye değer. AMH tanı testi olarak bilinen yeni bir kan testi, kadınların menopoza girip girmediğini veya menopoza girmek üzere olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmak için kullanılır. Menopozun doğrulanmasına yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılan ek kan testleri şunları içerir: tiroid fonksiyon testleri, kan lipid profili, karaciğer fonksiyon testleri, böbrek fonksiyon testleri ve testosteron, progesteron, prolaktin, östradiol ve koryonik gonadotropin (hCG) testleridir.

İlgili Haberler