Kaburgadan ilk kez kulak yaptılar...

Kaburgadan ilk kez kulak yaptılar...

İngiltere’de kulaksız doğan bir erkek çocuğuna kaburgalarından elde edilen kıkırdaklar kullanılarak başarıyla bir çift kulak yapıldı

İngiliz Kieran Sorkin, Londra’daki Great Ormond Street Hastanesi’nde ameliyat oldu. 9 yaşındaki Kieran doğduğunda kulaklarının yerine birer yumuşak çıkıntı vardı ve duymuyordu. Bu aslında İngiltere’de yaygın bir hastalık. Her yıl 100 civarında çocuk, “mikroti” denilen bir tıbbi bozukluk nedeniyle bir ya da iki kulağı da olmadan doğuyor. Kieran, yeni kulaklarına kavuşmadan önce, kendisine takılan bir cihazla duymaya başlamıştı.

Kulaklık takabilmek
Ameliyattan önce Kieran, hissettiklerini şöyle anlattı: “İnsanların yolda durup bana soru sormasını istiyorum. Arkadaşlarım gibi olmak istiyorum. Güneş gözlüğü ve müzik dinlemek için kulaklık takabilmek istiyorum.” Annesi Louise Sorkin ise “Kieran çok girişken bir çocuk ve yıllardır bu ameliyatı bekliyordu. Başkalarından farklı göründüğü için ona sataşmalarını istemiyorum. Herkes gibi kabul görmesini istiyorum” yorumunu yaptı. Daha sonra ameyiyat  için hazırlıklar başladı. Plastik cerrah Neil Bustrode, genç hastasının kulaklarının şeklini kaydetti. Doktor Bulstrode, “Tek kulağı olmayan hastalara, olan kulağının şeklini uyguluyoruz. Kieran’ın iki kulağı da yok. Ama şanslıyız, annesinin kulakları çok güzel ve onları kopyalayabiliriz” dedi. BBC’nin haberine göre, ameliyathanede, doktorlar Kieran’ın altı kaburgasından aldıkları kıkırdak dokusunu kestiler, şekillendirdiler ve diktiler. Bu kıkırdak dokuları, deriden ceplere yerleştiriliyor ve havası iyice alınarak, iki taraflı kulak şekli veriliyor. Londra’daki Great Ormond Street Hastanesi her yıl bu şekilde 40 kulak ameliyatı yapıyor. Yapılan ameliyat duymayı etkilemeyen, estetik bir operasyon. Fakat doktor Bulstrode’a göre, ameliyatın önemli psikolojik faydaları var. 

Kök hücre teknolojisi 
Doku mühendisliği dalındaki ilerlemeler bu alanda on yıl içinde teknolojinin bayağı değişebileceğine işaret ediyor. Londra Üniversitesi’nde Çocuk Sağlığı Enstitüsü, hastaların yağ dokularından kök hücre üretiyor bunlardan kıkırdak veya kemik dokusu elde ediyorlar. Bu çalışmanın başında bulunan doktor Patrizia Ferretti “Bu, çocuk için kaburgalarından kıkırdak elde etme yöntemine göre çok daha az sarsıcı bir müdahale biçimi olacak” dedi.
Geçen yıl ABD’de bilim insanları inek ya da koyundan elde edilen kök hücrelerden oluşturulan insan kulağına benzer bir kulağı farelere takmıştı. Fakat bu ilerlemeler henüz uygulamaya konacak aşamaya gelmedi ve mevcut teknolojinin daha bir süre yeni kulaklar üretmekte kullanılacağı anlaşılıyor. Kieran ise yeni kulaklarından çok memnun. Aynaya baktığında ilk tepkisi bir çığlık atıp, sonra da kıkır kıkır gülmek oluyor. Ama kaburgalarından geçirdiği ameliyat yüzünden gülmek biraz canını acıtıyor. Altı ay sonra Kieran’ın kulaklarının biraz daha kalkık durması için bir ameliyat daha geçirmesi gerekecek, ama şimdiden Kieran’ın mutluluğu gözlerinden okunuyor.