31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlerde uğradığı yenilgi sonrası ortaya çıkan kabine revizyonu iddiaları yeniden gündeme geldi. AKP’de teşkilatların ve milletvekillerinin bakanlıklara ulaşılamadığına yönelik şikayetlerin artması üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinede değişiklikler yapmak için harekete geçeceği öğrenildi. Kulislerde dolaşan iddialara göre bazı bakanlıklara siyasi ağırlığı olan isimlerin alınabileceği belirtilirken, bazı bakanlıkların ise bölünebileceği gelen haberler arasında yer alıyor. .
31 Mart ve 23 Haziran yerel seçimlerinin ardından başta İstanbul ve Ankara olmak üzere kritik illerde seçimleri kaybeden AKP'de, kabine revizyonu konuşulmaya başlanmıştı. AKP milletvekilleri ve parti teşkilatları sık sık bakanlıklarda "işlerin yürümediğinden" yakınıyor, bakanları şikayet ediyor, bu taleplerini de genel merkeze ve Erdoğan’ın kurmaylarına iletiyorlardı. AKP’nin 5-6 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirdiği Kızılcahamam kampında bakanlar doğrudan Erdoğan’a şikayet edilmişti.
Haziran seçimleri sonrası ortaya çıkan beklentiler üzerine Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan renk vermemiş, 1 Ekim'de beklentilerin yeniden alevlenmesi, medyanın kulis haberler yazması üzerine 1 Ekim'de Meclis'in açılış resepsiyonunda konuşmuştu. Erdoğan, "Kabine revizyonu olacak mı?" sorusuna "Şu anda böyle bir şey yok." karşılığını vermişti Bir gazetecinin "Ucu açık kalıyor" sözleri üzerine Erdoğan, "Siyasetçi ucu açık konuşur. Ucu kapalı olduğu zaman netice alamazsın" demişti.
SINIRLI REVİZYON MU GELİYOR?
Ankara kulislerinde bir süredir özellikle de AKP milletvekillerinin bakanlardan yakınmalarının artması üzerine kabine revizyonu beklentisi ağırlıklı olarak dile getiriliyor. Erdoğan'ın bakanlıkları ayırarak sayısını artırabileceği, eski bakanlar, eski milletvekillerine görev vererek kabinedeki siyasi ağırlığı dengeleyeceği, Meclis içindeki aritmetik denge nedeniyle bir ya da iki ismi bakanlığa taşıyabileceği dillendiriliyor.
Erdoğan'ın kısa süreli dinlenmeye çekilmesi de beklentiyi artırdı. Erdoğan, daha önce yaptığı pek çok kabine revizyonu öncesinde de birkaç günlüğüne inzivaya çekilerek, tek başına liste üzerinde çalışmalar yapmıştı.
BAKANLIKLAR BÖLÜNEBİLİR
Ankara'da olası kabine revizyonun sınırlı tutulacağı tahminleri yapılırken, bazı bakanlıkların ayrılabileceği öngörüsü dile getiriliyor. Aile ve Çalışma Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bölünebileceği, 16 olan bakanlık sayısının artırılabileceği, Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayısının da iki ya da üçe çıkarılabileceği ifade ediliyor. İstanbul seçimlerini kaybetmesinin ardından Binali Yıldırım'ın adı Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı için geçiyordu.