Kabaddi nedir? Nasıl oynanır?

Kabaddi nedir? Nasıl oynanır?

Dünyanın en ilginç sporlarından biri olan Kabaddi, kökeni Hindistan'a dayanan ve özellikle Asya kıtasında olduça yaygın bir spordur. Oyunun amacı, bir oyuncunun rakip sahaya girerek rakip oyunculara değmesi ve kendi sahasına geri dönmesi esasına dayanır. Oyunun temelini oluşturan en ilginç yanı ise; oyuncu, bu atağı yaparken nefesini tutmak zorunda olmasıdır. Bu nedenle Türkçede "Nefessiz vur-kaç" olarak da adlandırılır.

PratikTV''nin haberine göre, 1990 yılındaki Asya Oyunları''nda boy gösteren ve daha sonra giderek yaygınlaşan Kabaddi, Hindistan''da Punjab, Tamil Nadu, Bihar, Telangana ve Maharashtra eyaletlerinin resmi sporudur.  İran, Bangladeş, Nepal, Güney Kore, Tayland ve Pakistan gibi ülkelerde de yaygın olarak oynanan bu spor, Nepal''de milli bir spor olarak kabul edilir ve okullarda eğitimi verilir.

2004 yılında kurulan Uluslararası Kabaddi Federasyonu''na bugün itibariyle 31 ülke üyedir. Çoğunluğunu Asya ülkelerinin oluşturduğu federasyonda onların dışında ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Avustralya gibi ülkeler de yer alıyor. Federasyonun puanlamaya göre oluşturduğu dünya sıralamasına göre zirvede Hindistan var. İran, Güney Kore, Tayland ve Bangladeş sıralamada ilk 5''e giren diğer milli takımlar.

12 oyuncudan oluşan 2 takım halinde oynanan Kabbadi''de bir takım aynı anda 7 oyuncu ile sahada mücadele ediyor. Oyun sahası, 13mt.-10mt. ölçülerinde ve iki yarıya bölünmüştür. Kabaddi, salonda oynanabildiği gibi; kum ya da çim sahada da oynanabilir. Kabaddi oynamak için herhangi bir ekipman ya da topa ihtiyaç yoktur, sadece koşarak ve atak yaparak oynanan bir oyundur. 

Rakip sahaya girip nefes almadan diğer takımın bir ya da daha fazla oyuncusuna değip geri dönmek hücum sayısı; defans yaparken ise rakip oyuncunun başarısız olmasını sağlamak defans sayısı kazandırmaktadır. En çok sayı yapan takım oyunu kazanır ancak skor eşitse maçın berabere bitmesi de mümkündür.

Kabaddi sporunda fiziki adalet sağlanması için maçlar, yaş ve kilolarına göre sınıflandırılır. Maç süresi, 20''şer dakikadan 2 devreden oluşur ve devre arası 5 dakika mola verilir. Takımlar sırayla hücum eder. Rakip sahaya hücum için giden oyuncuya akıncı denir. Akıncı, rakip oyunculardan bir ya da daha fazlasına değip sahasına dönmeye çalışır. 

Bu esnada nefesini tutması gerekir. Nefes almadığını kanıtlamak için ara vermeden "kabaddi" diye bağırır. Bir an bile ara verirse hata kabul edilir ve rakip takıma sayı verilir. Defans yapan takım, sahasına geri dönmeye çalışan oyuncuyu vücudundan yakalayarak engellemeye çalışır. Saçından ya da elbisesinden tutmak yasaktır. Yakalanan oyuncuya güreş sporunda gördüğümüz hareketler yapılabilir. Kabaddi''nin genel hatlarıyla ülkemizde "Simit" adı verilen çocuk oyununa benzediğini söylemek de mümkün.