Kabadayılık kapışması

Kabadayılık kapışması

Kabadayılık kapışması

TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP’li milletvekillerinin “İfade vermeye gitmeyeceğiz” söylemlerine sert cevap verdi. Toptan, “Kabadayılığa gerek yok. Herkes ifadesini verecek” dedi. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ise “Biz kabadayılık yapmayız, hukuksuzluğa karşı çıkıyoruz” cevabını verdi.


Kabadayılığa gerek yok
DTP’li milletvekillerinin “İfade vermeye gitmeyeceğiz” şeklindeki sözlerini eleştiren Meclis Başkanı Toptan “Herkes ifadesini verecek, vermeli” dedi


Haber: Sümeyra Yılmaz
TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP’li milletvekillerinin “Kesinlikle ifade vermeye gitmeyeceğiz” şeklindeki söylemlerine sert cevap verdi. Toptan, “Kabadayılığa gerek yok. Herkes ifadesini verecek. Daha dikkatli konuşmaları gerekiyor” dedi. Bahçeşehir Üniversitesi’nin Beşiktaş Kampüsü’nde düzenlenen ’11. Global Liderlik Forumu’nun açılış töreninde konuşan Toptan, Kürt sorununun çözümüne ilişkin, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi tartışmakta yarar var” diye konuştu. Köksal Toptan şunları söyledi:

Tahrikten kaçınılmalı

“DTP’lilerin temkinli davranmaları, tahriklerden kaçınmaları lazım. Sonuç itibariyle bir anayasa düzenlemesi ve mahkeme kararı var. Herkesin kendi üstüne düşen görevi yapması ile sorun çözülebilir. Şu yanlış; ’DTP’liler sadece bize yapılıyor, başkasına yapılmıyor’diyorlar. Öyle değil. Şu anda DTP’lilerin ifadesi alınmak istenen dosyaya benzer 150’ye yakın dosya Meclis’te bekletilmektedir. Bunlarla ilgili işlem yapılmaktadır. Bir trafik ya da seçim suçu işleyen milletvekilleri gibi bunların dokunulmazlıkları nedeniyle dönem sonuna bırakılmaktadır. Ancak isnat edilen dava konusu suçları seçimden önce işledikleri iddiasıyla dava açıldığı için ve suçlar Anayasa’nın 14. maddesini deldiği için dava açılıyor. O nedenle bunu birbirinden çok iyi ayırmak gerekiyor. İlerde nasıl bir çözüm, bunu göreceğiz. Herkes olaya dikkatli bakarsa, tahriklerden kaçınarak ve elini taşın altına koyarak yaklaşırsa, bu sorunları  aşarız.”  DTP’li milletvekillerinin, “Kesinlikle ifade vermeye gitmeceğiz” şeklindeki söylemlerinin hatırlatılması üzerine de Toptan, “Kabadayılığa gerek yok. Belki de insanın aklına şu intiba geliyor, ’polis gelsin, kelepçeleyip alsın, bu fotoğraf bütün dünyaya gitsin’istiyorlar. Bunu istemiyorlarsa daha dikkatli konuşmaları gerekiyor” dedi.


Türk’ten yanıt: Bize hukuksuzluk yapılıyor
Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın yargılanan DTP’liler için “Kabadayılık yapmasınlar” sözlerine yanıt veren DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, “Biz de kimsenin kabadayılık yapmasını istemiyoruz. Ancak bize karşı hukuksuzluk var” dedi. Kendilerine yönelik hukuki yorumlarda zorlama olduğunu savunan Ahmet Türk, “Daha önce bir parti aleyhine irticai faaliyetler nedeniyle dava açıldı, ancak hiçbir milletvekiline savcılığa ifade vermesi yönünde bir çağrı yapılmadı” diye konuştu.


DTP Genel Başkanı  için fezleke
Diyarbakır’daki Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşmada, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan için, Güney Afrika’nın eski devlet başkanı Nelson Mandela örneğini gösteren DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Türk’ün, Bağlar ilçesinde 21 Mart 2009’daki konuşmasında Terörle Mücadele Kanunu’nun “terör örgütünün propagandasını yapmak”
suçunu kapsayan 7/2. maddesi uyarınca dokunulmazlığının kaldırılması için hazırladığı fezleke, TBMM Başkanlığı’na sunulmak üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Türk, Öcalan için Mandela örneğini göstermiş, “Yıllarca cezaevinde yatan Mandela özgürleşince zenci-beyaz bir araya gelerek sorunu çözdü” diyerek, bölgedeki sorunun çözümü için de terör örgütü elebaşısının serbest bırakılması gerektiğini öne sürmüştü. (AA)