K. Çekmece Gölü foseptik çukuruna döndü

K. Çekmece Gölü foseptik çukuruna döndü

K. Çekmece Gölü foseptik çukuruna döndü

Göl can çekişiyor
Gölde 53 yıldır balıkçılık yapan 73 yaşındaki Fevzi Sezen, balıkların oksijen yokluğundan öldüğünü öne sürdü. Bölgede bir çok fabrika olduğunu ve atıklarını göle döktüklerini söyleyen Sezen, “Fabrikalar atıklarını salınca balıklar ölüyor. Menekşe’deki büyük künk var. Oradan denize akan pislik lodosla göle girince kaya balığı, kefal ölüyor. Derenin içi ölü balıklarla hasır gibi oluyor. Akıntıda, lodosta her zaman balık ölüyor” dedi.


Su havzası statüsünden çıkarılarak yapılaşmaya açılan ve taze su girişi olmayınca adeta dev bir kanalizasyon çukuruna dönüşen gölde balıklar ölürken, kuşlar da bölgeyi terk etti

Haber: Salim YAVAŞOĞLU- Alev SİPAHİ
Ev ve sanayi atıksulaının arıtılmadan deşarj edilidiği Küçükçekmece Gölü, adeta can çekişiyor. Gölde, altı yıldır dönem dönem görülen balık ölümlerinin en büyüğü geçtiğimiz günlerde yaşandı. Gölün suyu kırmızıya bürünürken, milyonlarca balık ölüsü su yüzeyini kapladı. Kokan balıklar vatandaşların şikayeti üzerine belediye ekiplerince toplandı. Martı, meke, karabatak ve su tavuğu gibi birçok su kuşuna ev sahipliği yapan gölü, beslenecek balık bulamayan kuşlar da terk etti.

İnceleme başlatıldı
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İçsular Biyolojisi Anabilimdalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Meriç Albay, başkanlığında inceleme başlatıldı. Dokuz yıldır Küçükçekmece Gölü’nü gözlem altına aldıklarını hatırlatan Doç. Dr. Albay, “Burası geçtiğimiz yıllarda su havzası statüsünden çıkarıldı ve yapılaşmaya açıldı. Koruma kaldırılınca göle taze ve tatlı su katılımı neredeyse yok oldu. Göle, Eşkinoz, Nakkaşdere ve Sazlıdere akıyor. En fazla temiz su taşıyan Sazlıdere’nin önüne baraj yapıldı. Sazlıdere ortadan kalkınca 5-6 yıldır balık ölümleri yaşanmaya başladı. Göl kendini yenileyemiyor” dedi. Gölde su yosunu oluştuğunu belirten, Doç. Dr. Meriç Albay, “Numune aldık, laboratuvarımızda inceliyoruz. 1 litredeki toksin oranı 20 mikrogramın üzerinde çıkarsa burada yüzme ve balıkçılık yasaklanmalı. Ölçüm sonuçlarını ilgili yerlere bildireceğiz” açıklamasını yaptı.


Foseptik akıyor
Balıkçı Sadık Taşçı ise balıkların öldüğü gün gölün üzerinin kırmızı renk aldığını söyledi. “60 senedir böyle bir şey görmedim. Bütün gümüşler öldü” diyen Taşçı, vatandaşların haber vermesi üzerine gelen belediye görevlilerinin balıkları topladığını belirtti. Balıkçılık yapan Rıdvan Zan ise Firuzköy ve Kanarya’da 2 foseptik kanalı olduğunu bunların gölü katlettiğini söyledi.

Depremle ilgisi yok
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İçsular Biyolojisi Anabilimdalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Meriç Albay,  suyun renginin değişmesinin depremle ilgisi olmadığına dikkat çekti ve vatandaşları bu tür spekülasyonlara inanmamaları  noktasında uyardı. Albay, gölün renginin su yosunlarından çıkan toksinler nedeniyle değiştiğin ifade etti.

Küçükçekmece Gölü’nde kirlilik nedeniyle milyonlarca balık öldü. Ölü balıklar belediye ekiplerince toplandı