Jülide Sarıeroğlu'ndan taşeron işçi açıklaması

Jülide Sarıeroğlu'ndan taşeron işçi açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron işçiler için hazırlanan yeni düzenleme ile ilgili ayrıntıları açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, katıldığı bir canlı yayında taşeron işçiler için hazırlanan yeni düzenleme ile ilgili ayrıntıları anlattı.

Sarıeroğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Hazırlıkları yaptığımız süreçte gerçekten çok fazla bilgi kirliliği oldu. İlk günden itibaren alternatiflerimiz vardı. 4 kademede sınıflandırabiliriz yaptığımız çalışmaları. Tam kadro alan kardeşlerimiz 450 bin kişilik, merkezi yönetim kapsamında genel bütçe ile düzenlediğimiz kamu kuruluşlarında çalışanlar. Denetleyici kurumlar var burada. Özel bütçeli meclis gibi kuruluşlar söz konusu. İş Kur gibi SGK gibi burada çalışan 450 bin kardeşimiz ama sız fakatsız şartsız direkt 657 sayılı devlet memuru kanunu olan 4/D statüsü ile olacaklar.

Kadrolu memur adımı bekleniyordu?

Daha önce de kadro verildiği zaman işçi şeklindeydi. Mevzuatı bilmemeyle tartışmalar gerçekleşmişti. Hali hazırda işçi olarak çalışıyorlar. Farklı alanlarda çalışanlar olduğu için bizim bakış açımız işçi olaraktı. Daha önce hazırladığımız bir çalışma vardı.

Çok fazla taşerona verilmiş olan iş var kimseyi kırmadan dışında tutmadan en iyi model bu olduğu için bu şekilde sonuca ulaştık.

450 bin kişiyi tam kadrolu olarak almış olacağız. Çok büyük bir rakam bu. Ben bazı rakamları da vermek istiyorum. Hali hazırda bu direkt kadroya aldığımız kardeşlerimizle ilgili olarak işçi 4/D sayısı 109 bin kişi. 109 bin işçimiz var kamuda biz 450 bin kişiyi kadroya alıyoruz. Yaptığımız işin büyüklüğünü anlatmak açısından bu rakamı vermeliyim.

Bu anlamda ben gerçekten hayırlı olmasını diliyorum. İkinci aşamada belediyelerde ve il özel idarelerde çalışan kardeşlerimizin durumu var. Buradaki kardeşleri belediye iktisadi teşekküllere alıyoruz. İl özel idarelerinde de böyle olacak.

Bu rakam da 400 bin kişi. Belediye ve il özel idarelerde çalışanların sayısı 100 bin 100 bin kişi çalışırken biz 400 bin kişi daha düzenleme yapıyoruz.

Üçüncü aşamada geçici ve mevsimlik işçilerimiz var. 5 ay 29 gün çalışıyorlardı normalde. Sözleşmeleri askıya alındığı dönemde sıkıntılarını söylüyorlardı.

4/C'de çalışanlarla ilgili büyük bir beklenti vardı. Bu paket kapsamında alınabileceği gibi bir umutları çok da yoktu. Onlar için de olumlu bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum. Göreve geldim toplu sözleşme ile başladım bakanlğa burada gündemde en çok memur konfederasyonlarımızın getirdiği konuydu. Bir toplu sözleşme masasında sonuçlandırılacak bir konu değil. Hükümet kararı gerekiyordu. Benden önceki bakanlar çok kıymetli çalışmalar yapmışlardı. Faruk Çelik çok kıymetli çalışmalar yapmıştı. Bakanımızın hassasiyetini bildiği için bir niyet ifadesi vardı. Gereğini yerine getirmiş olduk.

Bu çalışanların ücreti kıdem tazminatı emeklilik ne olacak?

Çalışanlarımızın her şeyini düşündük. En ufak bir maduriyet olmasın diye. Bu imkanlar vardı. Yeni bir başlangıç yapıyorduk. Geçmiş dönemi sıfırlayıp bir başlangıç yapabilirdik. Burada çalışanlarımızın kazanmış oldukları kıdemleri son iş yerindeki kıdemlerini bir kenara koymadık. Bir çok hakları ileri düzeyde düzenlenme imkanına kavuşmuş olacak. En son çalıştıkları yerdeki kıdemlerine göre uygulayacağız. Maaşları da geçmiş uygulamalarda asgari ücretle yapılan oluşm 1.5 asgari ücretle olmuş biz bu şekilde yapmadık. Mevcut maaşlarıyla birlikte geçişlerini sağlıyoruz. Kamuya geçiş olduğu için 52 günlük ilave tediye ücreti var. Üzerine 52 günlük bir ilave ücret almış olacak.

Güvenlik soruşturmasından mı geçecek insanlar?

Güvenlik soruşturması yapılması gereken bir süreç, 15 Temmuz sonrasında KHK ile bu zorunluluk getirildi. Kamuda çalışmak için sürece giren herkes güvenlik soruşturması yapılıyor. Herkes kamuya alınan bundan geçiyor. Taşeronda bunlar söz konusu değildi. Bunu yapmak zorundayız. Bir kıdem aramayacağız. Şu eğitim şartına sahip olmalı diye bir şey yok. Biz bir iş yapıyoruz bu işin, bir daha taşeron olmayacak diye bir iddiamız var. Bunun için bütün taşeron işçilerimizi kapsama almış durumdayız.

ASGARİ ÜCRET

Asgari ücret bir denge ücreti çok önemli bir sosyal politika enstrümanı bunu hiç politika malzemesi yapmadık. Çalışanların hassasiyetleri bunları gündemin birinci sırasında tuttuk. Asgari ücret tespit komisyonu üçlü yapıda. Sağ tarafımda Türk İş sağ tarafımda TİSK vardı. Ortak çalışma kültürü olan bir komisyon bir ifadede bulundum orada da… Bu konuda özellikle emekçilerimizin hak ve hukukunu koruma konusunda hassasiyetimizi dile getiren dengeli bir çalışma yapmamız gerekiyor. Çalışma Bakanlığı esanafın emeklinin çiftçinin işçinin her kesimi kapsayan 80 milyonu şemsiyesi altına lamış bir bakanlığız gelecek hafta iş verenler açısından açıklayacağımız şeyle rolacak.

Çok zor günler geçirdik 15 yıldır önemli badireler atlattık topu milletimize atmadık sıkıntıların çözümü anlamında. Kararlılık sayesined oluşan bir güven var. Bu güvenle çalışmalarımızı yürütüyoruz.

İlgili Haberler