İZMİR’DEKİ KAZAK VADİSİ

İZMİR’DEKİ KAZAK VADİSİ

İZMİR’DEKİ KAZAK VADİSİ

Kazak ve Kırgız yerel giysileriyle Orta Asya Türk müziği eşliğinde dans edilen çiftlikte bulunan lokantada geleneksel Orta Asya yemekleri yapılıyor. Gelen misafirlere her hafta bir Türk boyunun yemeği ikram edilerek, Türk boylarının yemeklerini, lezzetini yeniden yaşatmak hedefleniyor.

Kemalpaşa ilçesinde Nif Dağı eteklerindeki vadide kurulan çiftlikte Orta Asya Türk kültürü yaşatılıyor


İzmir’deki Kazak Vadisi
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, Nif Dağı’nın eteklerinde “Kazak Vadisi” diye adlandırılan bölgede Alaş Kımız Çiftliği’ni kuran Kazak Türkü Şirzat Doğru, Orta Asya Türk kültürünün temeli olan otağ ve kımız kültürünü yaşatıyor. Atalarının 1949 yılında gerçekleşen “Büyük Kazak Göçü”nde Doğu Türkistan’dan yola çıkıp Hindistan’a ulaştıklarını, burada 4-5 yıl kaldıktan sonra Türkiye’nin daveti üzerine Konya, Kayseri, Salihli ve Niğde’ye geldiklerini  söyleyen  Şirzat Doğru, kendilerinin ise 1954 yılında Manisa’nın Salihli ilçesine yerleştiklerini ifade etti. Türklerin esas iki ana kültürü olan otağ ve kımızın yok olmaya yüz tuttuğunu gördüğünü söyleyen Şirzat Doğru şöyle konuştu: “Otağ, Türklerin doğup büyüdüğü, dünyaya yayıldığı ve imparatorluklar kurduğu mekanın adıdır. Diğeri de kımız kültürümüzdür. ’Türkiye’ye vefa borcu olarak bu iki  kültürümüzü tekrar Anadolu Türküne kazandıracağım’ diye düşünmüştüm.

Türk boylarının yemekleri yapılıyor
1987’de Orta Asya’daki Aladağlar’a benzeyen bu vadiyi satın aldım. Daha sonra yolu yapıldı, elektrik ve su getirildi. Atalarımız hayatlarının merkezinde olan ve önemli kararların alındığı otağın içini tamamıyla Kazak Türklerinin yerel özelliklerini dikkate alarak döşedik. Otağımızı Orta Asya’dan getirdiğimiz ressamın yardımıyla aslına uygun yaptık.”
Çiftlikte ataları Orta Asya’dan gelme, Avusturya’da gelişen “haflinger” cinsi ve yılkı atı olan Amerikan Apaçi Alaca at yetiştirdiklerini ifade eden Doğru, 40 kısraktan günden 7-10 kilogram süt elde edip, kımız ürettiklerini söyledi. Otağ mimari özelliği taşıyan lokantada 7 bağımsız Türk devletini simgeleyen 7 pencere bulunduğunu belirten Doğru, “Orta Asya Türk gelenek ve göreneklerini anlatıyoruz. Geleneksel Orta Asya yemeklerinin servis edildiği lokanta var. Her hafta bir Türk boyunun yemeğini yapıyoruz. Kazak, Kırgız, Uygur yemekleri sunuyoruz. Orta Asya mutfağının değişik lezzetlerini ikram ediyoruz” diye konuştu.