İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Parkinson hastalığı başta olmak üzere nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ve hayati önem taşıyan ilaçların eczanelerde bulunmadığına dikkat çekti. İYİ Partili Hasan Subaşı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplandırması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Subaşı, verdiği soru önergesinde ilaç sektörünün sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ve sektörün yüzde 60’ının dışa bağımlı olduğunu belirtti.
"YÜZDE 60'LARA VARAN DIŞA BAĞIMLILIK SÖZ KONUSU"
İlaç piyasasında birçok nörolojik hastalığın tedavisinde kullanılan 500 ilacın piyasada bulunmadığın altını çizen Subaşı, şunları söyledi:
“Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği verilerine göre Türkiye’de 150 bin civarında Parkinson hastası olduğunu düşünülmektedir. Hasta yakını pek çok vatandaşımız, parkinson hastalığı başta olmak üzere birçok nörolojik hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların piyasadan çekildiğini ve bulanamadığını ifade etmektedir. Sinemet, Mysoline, Leponex, Clonex gibi kritik öneme sahip ilaçlarla, 500 kalem ilacın eczanelerde bulunmadığı, bu ilaçların alternatifi olmaması ve muadillerinin hasta üzerinde aynı etkiyi gösterememesi sebebiyle hastaların durumları giderek kötüleşmektedir. Eczanelerde, ilaç depolarında bulunmayan bu ilaçların getirilmesi için Bakanlığınıza, Türk Eczacıları Birliği ve Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu’na pek çok başvuru yapılmıştır. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Z. Cenap Sarıalioğlu, piyasada yaklaşık 500 kalem ilacın bulunamadığını ifade etmektedir. İlaç sektöründe yüzde 60’lara varan dış bağımlılık söz konusu olup ilaç firmalarının bazı ilaçları kur artışları sebebiyle beklettiği iddia edilmektedir”
İŞTE O SORU ÖNERGESİ
İYİ Partili Hasan Subaşı, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:
1- Ülkemizde Parkinson hasta sayısı ne kadardır? Hastalığın ülkemizde gelişimi takip etmek amacıyla Bakanlığınızca yürütülen çalışmalar nelerdir?
2- Sinemet, Mysoline, Leponex, Clonex gibi ilaçların ülkemizde bulunamaması hangi sebeplerden kaynaklanmaktadır? Getirilmesi hususunda yürütülen çalışmalar nelerdir?
3- Bakanlığınız ya da ilgili kurumlarca piyasada bulunamayan ilaçların envanter yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu ilaçlar nelerdir? 500 kalem ilacın piyasada bulunmadığı iddiaları konusunda Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
4- İlaç sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla yürütülen çalışmalarınız var mıdır?