İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, yaklaşan fındık sezonu öncesi üreticilerin yaşadığı sorunlar ve talepleri ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamasında 2020 yılı alan bazlı destek ödemelerinin hala daha yapılmadığını belirten Örs, “Artvin’den Sakarya’ya yaklaşık 400 bin aileyi yakından ilgilendiren, binlerce insanımıza istihdam imkanı sağlayan, yaklaşık 3 milyar dolar ihracat geliri ile ülke ekonomisi için çok önemli bir tarımsal ürün olan fındıkta geri sayım başladı. Bahçedeki budama ve gübrelemeden, ilaçlamaya; hasattan depolama ve pazarlamaya fındık üretim sürecinin her bir adımı ayrı bir öneme sahiptir. Bu süreçte yapılacak işlerin doğru zamanda ve doğru miktarda uygulanması fındığın sosyal, ekonomik ve ekolojik sürdürülebilirliği için oldukça önemlidir. 2021 yılı fındık hasat sezonuna yaklaşık 3-3,5 aylık bir süre var. Üreticilerimiz hem gübreleme, hem de bakım işleri için bahçelerine girdiler. Bir yandan fındıkta hastalıklarla mücadele ederlerken diğer taraftan da zararlılarla mücadele ediyorlar. Gelin görün ki; üretici bahçeye indi ama 2020 yılı alan bazlı gelir destek ödemeleri Mayıs ayına girdik, hala yapılmadı.” ifadelerini kullandı.
Açıklamasında, salgın sürecinde toplumun birçok kesimi gibi üreticilerin de mağdur olduğunu kaydeden Örs “Üretici bahçesine bakım yapacak, gübre alacak, ilaçlama yapacak. Tüm bunların bir maliyeti var. Girdi fiyatlarından yükseliş herkesin malumu. Zaten ekonomik olarak sıkıntıda olan fındık üreticisi, salgın sürecinde daha da dara düştü. Üreticinin gözü kulağı alan bazlı gelir destek ödemesinde, ‘2020 yılı gelir destek ödemeleri ne zaman yapılacak?’ diye soruyor. Bu ödemeler bir an önce yapılmalı. Üreticinin gübresini, ilacını alabileceği, bahçesinin bakımını yapabileceği şekilde eli rahatlatılmalı.” dedi.
Örs açıklamasında, dekar başına gelir destek miktarının 2014 yılından beri aynı olmasını da eleştirerek şu ifadeleri kullandı:
“2009 yılında uygulamaya konulan ‘yeni fındık stratejisi’ kapsamında fındık üreticilerine ‘alan bazlı gelir desteği’ ödemesi getirilmişti. 2009-2011 yıllarını kapsayan 3 yıllık dönemde dekar başına 150 TL ödeme yapılmıştı. 2012-2014 yılları arasında 2.nci üç yıllık alan bazlı gelir desteği dönemine geçilmiş ve 2012 yılında 150 TL, 2013 yılında 140 TL ve 2014 yılında 170 TL destek verilmiştir. 2014 yılından bugüne destek miktarında bir artış yapılmamıştır. Üreticinin deyimiyle 170 TL’de çakılı kalmıştır. 7 yıldır gübre fiyatı artmıştır, ilaç fiyatı artmıştır, mazot almış başını gitmiştir, bakım giderleri katlanmıştır ama destek miktarı yerinde saymıştır. 2014 yılından sonra fındık üreticilerine yönelik en önemli destek ödemesi kaleminde bir artışa gidilmeden 2015-2020 yılları arasında; 2014 yılına ait olan dekar başına 170 TL. ödeme tutarı sabit bırakılmıştır. İktidar zor durumdaki üreticiye destek olacaksa; bu destek miktarını 7 yıllık enflasyon artışlarını da göz önüne alarak güncellemeli ve her yıl enflasyon farkına göre arttırılmalıdır. Bu süreçte dükkanı kapanan, aracının kontağını açamayan esnafımız ve işinden olan binlerce vatandaşımız için de fındık, artık tek geçim kaynağı haline gelmiştir. İktidar, bu gerçeği görmezden gelmesin, bu zorlu süreçte üreticinin yanında olmayacak da ne zaman olacaktır?”