İYİ Partili Orhan Çakırlar: “Bu zenginliği Afrika’da aramaya gerek yok”

İYİ Partili Orhan Çakırlar: “Bu zenginliği Afrika’da aramaya gerek yok”

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda değişikliği yapılmasına dair kanun teklifinin 3. maddesiyle ilgili TBMM’de partisi adına bazı açıklamalarda bulundu.

Gökhan AKSOY - EDİRNE / YENİÇAĞ

Tüketici eğilim anketi sonuçlarına değinen Orhan Çakırlar; “Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre % 2,8 oranında azalmış, Ocak ayında 73,2 olan endeks, Şubat ayında 71,2 olmuştur. Geçen yılın Şubat ayına göre ise % 10 oranında düşüş göstermiştir. Peki bunun sebepleri nelerdir? Tüketici güven endeksinin düşüklüğü tüketici koruma kanununun bir eksikliğinden mi kaynaklanmaktadır? Yoksa tüketici güven endeksinin azalmasının sebebi halkımızın tasarruf etmek istemesi midir? Eğer halkımız tasarruf etmek istiyorsa bu durum durduk yere mi ortaya çıkmıştır? Bu soruların cevaplarını yüce milletimizin takdirine bırakıyorum.” İfadelerini kullandı.

“BİR ÜLKENİN KALKINABİLMESİ ÜRETİMDEN GEÇER”

Bir ülkenin ancak üretim yaparak kalkınabileceğine vurgu yapan Çakırlar; “İktidarınızın izlemiş olduğu istikrarsız ekonomi politikaları tüketici kavramını altüst etmiştir. Ranta ve betona dayalı ekonomi politikanız üretimi akamete uğratmıştır. İktidarınızın ithalatı kayıran politikası milletimizi üretmekten alıkoymaktadır.  Bunun yanında döviz karşısında her geçen gün eriyen paramız, fiyat artışlarına sebep olmaktadır. Yapılan maaş iyileştirmeleri günü kurtarmaya yetmediği gibi yapılan zamlar tüketiciyi alım gücünden mahrum bırakmıştır. Bir ülkenin kalkınabilmesi üretimden geçer. Bu sebeple ithalatçı politikalardan vazgeçip üretim odaklı politikalar izlememiz gerekir. Küreselleşen dünya, üreten ülkelerin üretmeyenleri kendine bağımlı kıldığı bir yer haline gelmiştir. Ancak kibriniz sadece sizi değil, bütün milleti bumerang gibi vurmuştur. Dün “Çiftçiye ananı da al git” dediniz, Şimdi Rusya’dan gemi beklemek zorunda kaldınız.” Dedi.

“GENEL CERRAH YERİNE ÜFÜRÜKÇÜ ARARSINIZ”

Hastanelerdeki doktor sıkıntısına değinen Orhan Çakırlar; “Şimdi de aynı kibirle doktorlarımıza “Varsın gidiyorlarsa gitsinler” diyorsunuz. Bakın bu kibirle giderseniz, övündüğünüz Şehir Hastanelerinde ortopedist yerine kırık çıkıkçı, Genel Cerrah yerine üfürükçü ararsınız. Türk hekimlerine güveni olmayanlar, bu onurlu mesleğe ötenazi uygulamaktadırlar. Bu gaflete düşenlere Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Beni Türk Hekimlerine emanet ediniz” sözünü hatırlatmak isterim.” İfadelerine yer verdi.

“YENİ YILDAN İTİBAREN BENZİNE % 50 MOTORİNE İSE % 65 CİVARI ZAM YAPILMIŞ”

Yeni yıldan itibaren benzine ortalama % 50 motorine ise % 65 civarı zam yapıldığı hatırlatan Çakırlar; “Akaryakıt zamları her geçen gün durmak bilmemektedir ve sürekli artmaktadır. Sadece yeni yıldan itibaren benzine % 50 motorine ise % 65 civarı zam yapılmıştır. Bu fahiş fiyat artışları doğrudan ulaşım sektörünü etkilemiş, insanların en temel hürriyeti olan seyahat hürriyetine ket vurmuştur.  Hiç kimse fırlayan akaryakıt fiyatlarının faturasını, dünyada artan petrol fiyatlarına bağlamaya çalışmasın. 2008 yılında 150 dolara dayanan Brent petrol fiyatları döneminde dahi, vatandaş akaryakıtı 3 Liraya alabiliyorsa ve bugün Brent petrol 100 dolar civarındayken akaryakıt fiyatları 18-19 lira civarında seyrediyorsa, bunun sebebi sadece sizin ekonomi bilmez politikanızın sonucu ile Türk Lirasının pul olmasıdır.” dedi.

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GIDA VE TARIM ÖRGÜTÜ GIDA VE YEM FİYATLARININ % 8 İLE % 22 ARASINDA ARTIŞ YAŞANACAĞINA DİKKAT ÇEKMİŞTİR”

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşla birlikte tekrar gündeme gelen gıda güvenlik krizi sorununa da değinen Orhan Çakırlar, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Rusya-Ukrayna Savaşı ile birlikte gıda güvenliği krizi ülkemizde tekrar vuku bulmuştur.  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü gıda ve yem fiyatlarının % 8 ile % 22 arasında artış yaşanacağına dikkat çekmiştir. Bu sebeple yanlış planlanan tarım politikalarının önüne geçerek, çiftçimizin, hayvancımızın sorunlarına eğilmek, tarımsal üretimi arttıracak adımları ivedilikle almak gerekmektedir. Ayçiçeği ekim sezonunun başlayacağı bugünlerde % 25 oranında azalan buğday ekim alanlarına, girdi maliyetleri azalttırılarak ve destekler arttırılarak ayçiçeği ekimi teşvik edilmelidir.  Bu zenginliği Afrika’da aramaya gerek yok.”