İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Halkbank'ta geçtiğimiz günlerde yaşanan döviz fiyatları ile ilgili tartışmayı TBMM'ye taşıdı. Türkkan, " Dünyadaki birçok banka gibi döviz kurları bilgisini ABD merkezli Bloomberg isimli kuruluştan alan Halkbank tarafından Bloomberg'den datanın aktarılması sırasında hata oluştuğu belirtilse de söz konusu aksaklığın sadece Halkbank'ta yaşanması büyük şüpheye neden olmuştur. Dünyadaki birçok banka döviz kurları bilgisini ABD merkezli Bloomberg'ten alırken söz konusu aksaklık neden sadece Halkbank'ta yaşanmıştır?" dedi. Türkkan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Kamuoyuyla paylaşılan yazılım ve operasyon hatası ifadesi bir Devlet bankası için yeterli midir sorusunu gündeme getiren Türkkan, " Bu ifade ile bankanın hacklendiği mi ifade edilmek istenmektedir? Bankanın yazılım güvenliğinin yeterli olmadığını ortaya çıkaran bu durum karşısında herhangi bir tedbir alınmış mıdır? Halkbank bundan sonra böyle bir durumun yaşanmaması konusunda müşterilerine nasıl güven vermeyi düşünmektedir?" diye konuştu.
31 Ağustos 2018 Cuma gecesi Halkbank sitesinden döviz kurlarını takip edenlerin şaşkınlığa uğradığını kaydeden Türkkan, şunları söyledi: " sitede Dolar 3 lira72 kuruşu, Euro ise 4 lira32 kuruşu göstermiştir. Yaşanan düşük döviz kuru ile birçok işlem yapılmıştır. Bu gelişmenin ardından Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan açıklama yapmış, bankanın internet sitesinde Dolar'ın 3 lira72 kuruş, Euro'nun 4 lira32 kuruştan satışa çıkarılmasıyla ilgili, Bin 763 müşteri toplamda 4 milyon 600 bin dolar alım yaptı demiştir. Arslan bu işlemlerin de iptal edildiği bilgisini vermiştir. Ayrıca bankanın ve mevduat sahiplerinin zararının olmadığı bilgisi verilmiştir. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan açıklamasında ayrıca, kur bilgisi hatalı girilmiş değildir, ama ülkeler arası faiz makasının bir düzeltme faktörü olarak kura olan etkisinden kaynaklanan bir yanlış giriş vardır. İlk defa böyle bir hata ile karşılaştık. Burada oluşan sistemde hatadan oluşan bir kurdur."
Dünyadaki birçok banka gibi döviz kurları bilgisini ABD merkezli Bloomberg isimli kuruluştan alan Halkbank tarafından Bloomberg'den datanın aktarılması sırasında hata oluştuğu belirtilse de söz konusu aksaklığın sadece Halkbank'ta yaşanması büyük şüpheye neden olduğunu belirten Türkkan, " Dünyadaki birçok banka döviz kurları bilgisini ABD merkezli Bloomberg'ten alırken söz konusu aksaklık neden sadece Halkbank'ta yaşanmıştır? Halkbank internet sitesinde düşük kurdan işlem yapan ve 4 milyon 600 bin Dolar alım yapan müşteriler kimlerdir, bu müşteriler ne kadar işlem yapmıştır, kamuoyunun aydınlanması bakımından bu isimler açıklanacak mıdır? 3-4,32 liralık Euro kurundan toplamda ne kadarlık işlem yapılmıştır?" diye konuştu.
Halkbank internet sitesinde düşük döviz kuru ile işlem yapılan saatlerde kar elde eden kurum ve kişiler varsa açıklanması gerektiğini kaydeden Türkkan, şunları belirtti: " Düşük kurla yapılan döviz alımları sonrası açıklamada geçtiği gibi banka ve mevduat sahipleri gerçekten herhangi bir zarara uğramamış mıdır, bu nasıl sağlanmıştır? Kamuoyuyla paylaşılan yazılım ve operasyon hatası ifadesi bir Devlet bankası için yeterli midir, bu ifade ile bankanın hacklendiği mi ifade edilmek istenmektedir? Bankanın yazılım güvenliğinin yeterli olmadığını ortaya çıkaran bu durum karşısında herhangi bir tedbir alınmış mıdır? Halkbank bundan sonra böyle bir durumun yaşanmaması konusunda müşterilerine nasıl güven vermeyi düşünmektedir?"