İYİ Partili Fahrettin Yokuş, şeker zammını meclise taşıdı

İYİ Partili Fahrettin Yokuş, şeker zammını meclise taşıdı

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş şekere gelen yüzde 25’lik zamma ilişkin açıklamalarda bulundu. 

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, son zamanlarda şekerden yaşanan şeker krizini TBMM gündemine taşıdı. 

Şeker pancarının ülkemizin ekonomisine yüksek katma değer sağladığını ve dünyadaki en kaliteli şeker pancarı üretiminin ülkemizde yapıldığına dikkat çeken Yokuş,  “Şeker pancarını sadece şeker olarak düşünmemeliyiz, yan ürünleri olan pancar posası ve "melas" adı verilen hayvan yemi besicilik açısından oldukça önemlidir. Bilindiği gibi siyasi iktidar on dokuz yıl boyunca ülkemizin bütün varlıklarını fabrika, işletme demeden sattı. Bu satışlardan şeker fabrikalarımızın bir kısmı da nasibini aldı” dedi. 

“FABRİKALAR ZARAR ETTİĞİ GEREKÇESİYLE SATILDI”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 2018 yılında Alpullu Şeker Fabrikası önünde,  şeker fabrikalarının zarar ettiğine ilişkin yaptığı konuşmayı hatırlatan Yokuş, şunları söyledi:
“Başkanımız Meral Akşener Hanımefendi Uşak Alpullu Şeker Fabrikası önünde şöyle bir açıklama yapmış ve  ‘Fabrika arazilerinin kupon arazi gibi görünmesine karşıyız. Zarar ettiği diye fabrika satılıyor. Ne kadar zarar etti? 76 milyon lira. 

Sarayın on üç günlük masrafı bütün şeker fabrikalarının zararına denk geliyor. On üç günde saraya harcanan parayla şeker fabrikalarının bir yıllık zararı karşılanabilir. Cargill istiyor Hükûmet yapıyor’ demişti.  Fabrikalarımızın satışına karşı çıkmış olmak, şeker pancarı üreticimize sahip çıkmak, fabrikalarımızın işçilerine sahip çıkmak ne yazık ki ülkemizde iktidar tarafından hep yadırganmıştır ama buradan söylüyoruz yine: Biz bundan sonra da çiftçilerimize, işçilerimize, emekçilerimize, üreten herkese sahip çıkmaya devam edeceğiz, pancar üreticisine de sahip çıkacağız. Unutulmamalıdır ki şeker, vatandır; üretim vatandır” 

“ŞEKER PANCARI ALIM FİYATI BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI”

“Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi Türk çiftçisine ve işçilerimize ağır bir bedel olarak yansımıştır” DİYEN Yokuş şöyle devam etti:
“Şeker pancarı alım fiyatları da çiftçilerin hep beklentisinin altında kalmıştır. Girdi maliyetleri konusunda çiftçilerimize destek sağlamayan iktidar, sözde müjdeler vererek çiftçilerimizin aklıyla hep alay eder olmuştur. Geçen yıl 336 TL olan şeker pancarının alım fiyatı bu yıl Cumhurbaşkanı tarafından müjde olarak "420 TL" denilerek açıklandı, "Yüzde 25 artırdık." diye övüne övüne anlatıldı. Allah aşkına, çiftçilerimize bir sorun bakalım, bir yıllık girdileri yüzde 50''yi buldu ama siz "Yüzde 25 zam yaptık." diye çiftçiyi ödüllendirdik zannediyorsunuz çünkü sizin tarlada iziniz yok ki harmanda yüzünüz olsun; bu bakımdan dünyadan haberiniz yok” 

“ESNAF PİYASADA ŞEKER BULAMIYOR”

AK Parti iktidarı ve Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yüklenen Yokuş, “Şeker ithalatına milyonlarca dolar ödeyen AK PARTİ iktidarı şeker pancarı üreticisine ‘Siz üretmeyin, biz ithal ederiz’ mesajını vermeye devam ediyor. Tarım Bakanı Pakdemirli 2020-2021 yıllarıyla ilgili olarak diyor ki: "Şeker üretiminde çok yüksek artış sağladık." 2002 yılında 1,6 milyon ton şeker üretilirken 2020-2021 yılında yüzde 94 artışla yaklaşık 3,1 milyon ton şeker üretildiğini ve pancar ve şeker üretiminde rekorlar kırdıklarını söylüyor. Ancak Tarım Bakanının bu açıklamasına rağmen gıda sektöründe üretim yapan firmalar başta olmak üzere toptan satış yapan esnaf da piyasada şeker bulamıyor” şeklinde konuştu. 

“ŞEKER KITLIĞI YAŞANIYOR”

Geçtiğimiz günlerde şekere gelen yüzde 25’lik zamma ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yokuş sözlerini şöyle noktaladı:
“Adeta bir şeker kıtlığı yaşanıyor. Bu kıtlığın sebebi ise hiç şüphesiz şekere gelecek zam diye beklerken çok şükür bugün şekerin yüzde 25 zammı geldi. Özellikle bilindik zincir marketlerin şeker stoklaması yaptığına ilişkin ciddi iddialar mevcutken "Şeker üretimiyle ilgili sıkıntı yok ama gelin, görün ki fiyat politikası yüzünden şekerde kriz yaşanıyor." deniliyor. Kamu şeker fabrikaları dışında özel fabrikalar yıl içinde şekere yüzde 25, kooperatif fabrikaları ise yüzde 25, 15 ile 30 arasında zam yapıyor. 

Bütün bu artışların sonunda gördük ki piyasada TÜRKŞEKER''in üç beş tane büyük firmaya 150-200 bin ton şeker vermesiyle maalesef şeker krizi yaşanıyor. Bugün yapılan zamla şeker krizini çözeceğini düşünenler bilmelidir ki siz hiçbir krizi çözemezsiniz; bütün krizlerin sorumlusu sizsiniz, siz olduğunuz sürece kriz devam edecek. Bakın, Kasım 2020''den bugüne  şekerde yaptığınız zam yüzde 37 oranında, bu TÜRKŞEKER''in zammı. Bu bir de perakendeye uğradığı zaman toptan fiyatı yüzde 45''e varıyor. Yani siz üreticiye yüzde 25, tüketiciye ise bunu yüzde 45 olarak veriyorsunuz; hem üretici kaybediyor hem tüketici zarar ediyor”

İlgili Haberler