Halil YATAR / YENİÇAĞ – ÖZEL HABER
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, işsizliğin güven kaybı yaşayan ve eleştirilere maruz kalan TÜİK rakamlarında bile çok yüksek çıktığını söyledi. TÜİK'in Haziran ayında mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranını yüzde 14.3 olarak açıkladığını belirten Usta, bu oranın 2005 yılının Ocak ayından bu yana görülen en yüksek işsizlik oranı olduğunu ifade etti. Bu rakamların bile gerçek işsizliği vermediğini kaydeden Usta, şöyle dedi:
"TÜİK'in bülteninde '152 bin kişi istihdama katıldı' deniyor. Bu inandırıcı değil. Toplumda birçok insan işinden olmuşken işsizlik nasıl azalır? TÜİK, yönetimi tamamen siyasal açıklamalar yapıyor. İstihdam ve çalışma sürelerine baktığınızda gerçek ortaya çıkıyor. TÜİK verilerine göre, geçen yılın Haziran ayı ile bu yılın Haziran ayı arasında haftalık 247 milyon saatlik bir iş gücünde azalma görünüyor. Bu da istihdam kaybı demektir. Hesapladığımızda 6 milyondan fazla insanımız işinden olmuş."
Erhan Usta, kredi derecelendirme kuruluşu "Moody's"in tespitlerinin doğru olduğunu, ülke ekonomisinin kırılganlığını, kurumların güvenirliliğine ve bütçe açığına dikkat çekildiğini vurguladı. Geçmişteki çok yüksek bütçe açıklarının AKP iktidarının ilk yıllarında da devam ettiğini, uygulanan kararlı politika ciddi düzelme kaydedildiğini ifade eden Usta, şöyle devam etti: "Bütçe açıkları ciddi şekilde kapatıldı ve hatta 2006 yılına gelindiğinde bütçe dengeye geldi. Sonrasında çok rasyonel olmayan popülist yaklaşımlar ve kararlar, küresel krizin yaşanması yine bütçede ciddi bir disiplinsizliğe neden oldu. 'Kamudaki saltanat, şatafat ve yoksullukla mücadele ediyoruz' diyerek tamamen istihdamı caydıran bir sosyal yardım politikası bütçe açıklarını yeniden arttırdı. Bunların içinde en önemlileri yolsuzluklar, anlamsız büyük kamu yatırımları yani kamu özel işbirliği projeleri."
Erhan Usta, son 3 yıldır bütçe açıklarının yeniden devasa boyutlara ulaştığını, geçen yıl 125 milyar liraya yükseldiğini kaydetti. Usta, şöyle dedi: "Fakat daha da vahimi mali disiplinin en temel göstergesi olan program tanımlı faiz dışı denge dediğimiz, IMF ile ortak kullanılan uluslararası standarttır. Geçmişte biz buraya çok fazla faiz ödedik. Bir süredir burada da açık veriliyor. Program tanımlı faiz dışı denge 129 milyar lirayı buldu. 2020 yılının Ocak - Temmuz döneminde faiz dışı denge 133 milyar lira açık vermiştir. Bunlar çok büyük açıklar. Faizin dışındaki dengede fazla verdiğiniz sürece siz faizi azaltabilirsiniz. Bunun anlamı önümüzdeki dönemde bütçe açığı ve faiz ödemeleri artacaktır. Türkiye ekonomisi tıkandı pandemi işin tuzu bineri oldu. Dünya ikinci dalgayı konuşuyor. Bütün dünya sıkıntılı bir süreç geçirecek. Bir tane gösterge iyi geldiğimde sanki her şey düzeliyormuş gibi cümleler kullanılıyor. Ekonomi Bakanı Berat Albayrak'ın dediği gibi uçup kaçma veya ekonomide bir düzelme söz konusu değil. Güven yoksa ekonomide düzelme olmaz. Bütçe ve cari açık artıyor. Kur şoku ve düşük ekonomik büyüme yaşadık. Türkiye daha en kötüsünü görmedi. İlk 6 ayda ekonomik daralma yüzde 3,1 yaşadı. Buna rağmen 20 milyar dolar cari açık verdik. Önümüzdeki dönem daha çok sorunlu ve sıkıntılı günler yaşayacağız demektir. Bunun anlamı daha fazla işsizlik demektir."