İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, çiftçilerin yaşadığı sorunları TBMM Genel Kurulu'na taşıdı.
Tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin "fahiş" biçimde arttığını ifaden eden Yaşar, çiftçinin tarım sezonunda ürettiği ürünün büyük bölümünü elinden çıkarmasına rağmen borçlarını kapatarak yeni sezonun hazırlıklarına başlayamadığını, bu durumun 2019 yılındaki tarımsal ithalatı artıracağını belirtti.
Yaşar, Bazı Tarım Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararla 31 Ağustos 2019 tarihine kadar pirinç ithalatında gümrük vergisinin sıfırlandığını hatırlatarak, "TMO tarafından alımlar başlatılmazsa tarlasını sürecek çiftçi kalmayacak. Hükûmet, yayımladığı ithalat kararı ile de çeltik üreticilerini perişan etmiştir." dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 750 bin ton buğday ve mahlût, 700'er bin ton arpa ve mısır, 100 bin ton da pirinci hiç gümrük vergisi ödemeden yurda sokacağını belirten İYİ Partili Bedri Yaşar, Türkiye'nin çeltik rekoltesinin yanlış tarım politikaları nedeniyle her geçen yıl azaldığını, bu durumun Türkiye’yi dışa bağımı hale getireceğini söyledi.
Yaşar, şöyle devam etti:
"ÜRETİCİ ÇELTİĞİN CENAZE NAMAZINI KILIYOR"
“Türkiye'de çeltik üretiminin %70-% 80'i Samsun bölgemizin Bafra ve Terme ilçelerinde üretiliyor. KİT Komisyonunda TMO'nun Değerli Genel Müdürü ve Tarım Bakanlığının yetkilileri gayet cesurane 'Fiyatları 3.300 liradan açtık, isteyen istediği kadar ürünü teslim edebilir' diyordu ama dün Bafra'da çiftçilerimizle yaptığımız görüşmede sadece borçları oranında kooperatiflerin alım yaptığını ve ürünlerinin depolarda olduğunu ifade ettiler.
Tekrar etmek istiyorum Fındıkta oynadığınız oyunu bari çeltikte oynamayın. Artık üreticilerimiz sırayla ürünlerinin cenaze namazı kılmaya başladılar; fındıkçılar fındığın cenaze namazını kıldılar. Hiç değilse Çeltik üreticilerini mağdur etmeyin. Bugün market raflarında yerini alan Çin, Romanya, Tayland, Pakistan, İran pirinci yetmezmiş gibi çiftçinin can suyunu kesecek yeni bir ithalat kararı yayınlandı. Çeltiğe hak ettiği fiyatı vermek zorundasınız. Aksi takdirde Samsun’un can suyu olan çeltik tarımını bitireceksiniz!”
TMO'NUN AÇIKLAMASINI TAKİP EDECEĞİZ
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin 'Toprak Mahsulleri Ofisince (TMO) gerçekleştirilecek çeltik alımlarında, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden, belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak, ürün bedeli ödemeleri ise teslimden itibaren 10 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak. 2018 yılında ton başına 2 bin 600 lira olarak belirledik. Alım fiyatına ilaveten ton başına verdiğimiz 160 liralık prim ve diğer desteklerle birlikte çeltik üreticimizin eline ton başına 2 bin 760 lira geçecek' şeklindeki açıklamasını takip edeceklerini, üreticiyi her zaman destekleyeceklerini belirten Yaşar, “üreticimizin sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.