Cumhuriyet Gazetesi’nden Erdem Sevgi’nin haberine göre, İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Rönesans Holding’in müteahhitliğini yapıp işlettiği beş şehir hastanesinin işletme hakkını Danimarkalı şirket ISS’ye satarak devretmesini TBMM gündemine taşıdı.
“AMAÇ GELİRİ GARANTİLEMEK”
Çıray, şehir hastanelerinin İngiltere ve Kanada başta olmak üzere hayata geçirildiği her yerde çoktan terk edilmiş demode sağlık kuruluşları olduklarına dikkat çekerek “Bu kuruluşların asli varlık nedeni, önümüzdeki seçimde tesis edilecek Millet İttifakı iktidarında müteahhitlere kaynak aktarımını garanti etmektir. Erdoğan, ‘Şirketlere Kanal İstanbul için ödeme yapmayacağız’ diyen muhalefete, ‘Söke söke bu parayı uluslararası tahkim yoluyla sizden alırlar’ yanıtını veriyor. Yani diyor ki, ‘biz tüm KÖİ yatırımlarında hukuki sorun çıkması halinde İngiliz mahkemelerini tahkim için tanıdık. Satın alanların çıkarlarını garanti altına aldık.’ Bu sorunu iktidara geldiğimizde hukuk yollarından çıkmadan nasıl çözeceğimizi herkes görecek” ifadelerini kullandı.
“PAZARLIK MI YÜRÜTÜLÜYOR?”
Çıray, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:
“Şehir hastanelerinde 25 liralık iş için devletin bütçesinden 100 lira çıktığı doğru mudur? Bakanlığınızın müteahhitlerin yerini alacak firmaları belirlemek için kamu ihale kanunu dışında ve herkese açık olmayan bir yöntemle değişik firmalar ile pazarlık yürüttüğü iddiaları doğru mudur? Sağlık Bakanlığı Danimarkalı şirkete işletme devrinin neresindedir, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişim haklarını korumaya yönelik gerekli müdahalelerde bulunmuş mudur?”
“ERDOĞAN’IN HAYALİ VATANDAŞIN KABUSU OLDU”
CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin de beş şehir hastanesinin işletmesinin Danimarkalı bir firmaya devredilmesine tepki gösterdi. Şahin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘hayalim’ dediği hastaneler yabancılara satıldı. Beş kentin halkı, Danimarkalıların sağlayacağı sağlık hizmetine mahkûm edildi. Erdoğan’ın hayali, vatandaşın kâbusu oldu” dedi.
“YABANCI ŞİRKETLERİN ELİNE GEÇMESİNE İZİN VERİLMEMELİ”
Cumhuriyet’e konuşan CHP’li Şahin, şehir hastanelerinin yapımı ve işletmesinde uygulanan kamu özel işbirliği (KÖİ) modelinin temelinde kamu değil, özel şirketler olduğunu belirterek “Milletin parasıyla yapılan şehir hastaneleri yabancılara devrediliyor. Bu devir, KÖİ modeliyle yapılan şehir hastanelerinin, sağlık hizmetinden çok piyasa ve kâr odaklı olduğunun en büyük kanıtı. Bu hastanelerin yabancı şirketlerin eline geçmesine izin verilmemeli” diye konuştu.
“TÜRKİYE GELECEKTE ULUSLARARASI KRİZLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR”
Şahin, 2015’te yapılan mevzuat değişikliği ile şehir hastanelerindeki taraflar arasında çıkacak uyuşmazlıklarda Türk mahkemelerinin yetkisiz kılındığını anımsatarak, “Mevcut kanunda yetki, Londra merkezli yabancı mahkemelere verildi. Bugün beş şehir hastanesinin yabancı bir şirkete devri ile bu iş artık uluslararası hal aldı. Türkiye gelecekte uluslararası krizlerle karşı karşıya kalabilir” değerlendirmesinde bulundu.
5 ŞEHİR HASTANESİNİ DANİMARKALI ŞİRKET İŞLETECEK
5 şehir hastanesini işleten Rönesans şirketini sattı. Rekabet Kurumu, Danimarkalı ISS Facilities''e hisselerin devrini geçtiğimiz günlerde onaylamıştı. Adana, Yozgat, Elazığ, Bursa ile İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura şehir hastanelerini işleten Rönesans Holding bu alandan çekilme kararı almıştı.
Sağlık Bakanlığı ile Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle hastaneleri inşa eden grup, sağlık yatırımlarını işleten Rönesans İşletme Hizmetleri şirketini Danimarkalı ISS Facilities devretmişti.
REKABET KURUMU ONAYI DUYURMUŞTU
Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamada, “Rönesans Sağlık Yatırım Anonim Şirketi ve Şam Yapı Anonim Şirketi elinde bulunan Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlığı AŞ nezdindeki hisselerin yaklaşık %100''ünün ISS Tesis Yönetim Hizmetleri AŞ tarafından devralınması işlemine ilişkin olarak da Rekabet Kurulu 17.06.2021 tarih ve 21-31/401-203 sayı ile ilgili işleme izin vermiştir.” denildi.
Toplamda 9 bin 500 yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük sağlık işletmecisi olan Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlığı''nın Danimarkalı ISS''ye ne kadara satıldığı ise açıklanmadı.
Türkiye''de 40 binden fazla çalışanı bulunan ISS, 1901 yılında bu yana 30''dan fazla ülkede faaliyet gösteriyor.