İYİ Parti’li Atakan Aksoy: Yeni bir vizyonla Trabzon şahlanır

İYİ Parti’li Atakan Aksoy: Yeni bir vizyonla Trabzon şahlanır

İYİ Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Atakan Aksoy, “Trabzon'da belediyelerin birçok konuda başarısız olduklarını halkımız görüyor ve yeni yaklaşımlar istiyor" dedi.

İYİ Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Atakan Aksoy, karayolu ve alt yapı konularında çok sayıda konferanslar vermiş, bilimsel ulusal ve uluslararası makaleler kaleme almış bir isim. Akademik tecrübelerini siyaset alanına da aktarmak istediğini ifade eden Aksoy, "Bilim politikaları üreten kişilerin üretim siyasetinin merkezinde olmaları gerektiğini düşünüyorum" dedi. Kazanması durumunda neler yapacağını anlatan Aksoy, özetle şunları söyledi:

"Trabzon'da birçok önemli sorun var. Trabzon'da ciddi bir trafik problemi var. Kanalizasyon suları çok uzun süreden beri açıktan denize akmakta. Ciddi imar problemleri var. Objektif olmayan 18'inci madde uygulamaları söz konusu. Geri dönüşüm konularında sınıfta kalmış bir belediye söz konusu. Yol uygulamaları konusunda yenilikçi karışımlardan emülsiyon esaslı karışımlar üretilemiyor, dizayn edilemiyor ve uygulanamıyor. Katkı uygulamaları konusunda yenilikler uygulanmıyor. Otogar problemi sürmekte. Trabzon'a yeni bir havaalanı inşaatı gerekmekte. Mevcut tesisin fiziksel kapasitesi çoğu zaman yetersiz kalmaktadır. Araç sürüş konforu açısından ciddi kaplama problemleri var. Güçlü ve Ar-Ge yapan bir Ulaşım Koordinasyon merkezi bulunmuyor. Otopark bakımından şehirde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Şehir stres üreten bir yapıdadır. Sessiz asfalt uygulamaları, çöpün enerji üretimi için kullanılabilirliği, AB hibeleri vb. birçok konuda şehir yetersiz durumdadır. Şehrin önünü açacak olan ve öncelik taşıyan 'Güney Çevre Ekspres Yolu' uygulaması noktasında bir proje çalışması henüz oluşturulamadı. Çevre illerin güney çevre yolları konusunda önemli hamleleri ve başarım örnekleri oldu ama Trabzon bu noktada başarısız. Şehrin bir ulaşım ana planı bulunmuyor. Toplu taşıma rehabilitasyonu projesi yapılmamış. Şehir adeta bilime ve tekniğe sırtını dönmüş durumda. Bu durum ve tablo asla ve asla kısa vadede bile sürdürülebilir değil. Trabzon'un yeni bir vizyon zorunluluğu bulunuyor. Güney çevre yolunun yapılmamış olması nedeniyle şehir açılamadı. Aşırı imar yoğunlukları söz konusu oldu ve Trabzon adeta beton kente dönüştü. Trabzon'da önemli bir çevre estetiği problemi var. Turizm konusunda önemli bir hizmet sektörü sorunu var ve alternatif turizm çeşitleri konusunda eksiklikler çok fazla. Tarihi merkezlerde ve lokasyonlarda bitmek bilmeyen bir restorasyon çalışması var bu da önemli oranda handikap oluşturuyor. Profesyonel bir turizm yaklaşımına ihtiyaç bulunmaktadır. İlk gerçekleştireceğimiz proje emülsiyon uygulamaları, asfalt geri dönüşüm konuları, çimento ve kireç stabilizasyonları, sessiz asfalt ve renkli asfalt uygulamaları olacak. Ayrıca bazalt taşının değerlendirilmesine yönelik uygulama çalışmalarımız olacak. Bunlarla katma değer yaratan çözümler üretilecek. Belediyenin güçlenmesi sağlanacak ve hizmet her noktaya eşit olarak dağıtılacak. Ayrıca Güney çevre Ekspres karayoluna geçiş koşulları ve kendini finanse etme konuları dolayısıyla öncülük edilecek. Biyorafineri projesi öngörümüzde öncelikli projelerimiz arasında. Bununla birlikte bir 'Disneyland' proje düşüncemiz de bulunmakta. Teknik ve sosyal projelerle Trabzon'u hızlı bir kalkınma sürecinin içerisine dahil etmek istiyoruz. Trabzon'un her alanda ciddi sorunları var ve bu sorunları çözmek noktasından 'güçlü güç aktaran' yaklaşımın ortaya koyuyoruz."

 “TRABZON'UN BEKLENTİLERİ KARŞILANAMADI”

"Trabzon'un beklentileri karşılanamadı. Önemli oranda bir eleştiri kültürü hakim durumda şu an. Trabzon Büyükşehir yapıldı ancak güç üretemedi ve misyon ve vizyon olarak bir Büyükşehir konumuna geçemedi. Mevcut Başkan Trabzon'da başarılı olamadı. Trabzon Büyükşehir; güçlü yatırım yapan, Ar-Ge üreten, katma değer sağlayan güçlü şirketleri oluşturamadı. Bu bakımdan önemli fırsatları kaçırdı. Yenilikçi uygulamaları ve altyapıları oluşturamadı. Ülkemizin de bulunduğu ekonomik sorunlarla birlikte insanlarımızda yeni arayışların olduğunu görüyorum. Bu mevcut tablonun sürdürülebilir olmadığını insanlar görüyorlar. Bu bakımdan bize destek olacaklarına inanıyorum. Önemli oranda bir ilgiyi, desteği sahada görüyorum. Kendilerine gidildiğinde, sorunlar dinlendiğinde, ciddi çözüm önerileri sunulduğunda ve samimiyet gördüklerinde insanlar son derece fazla destek oluyorlar. Bu bakımdan yenilik ve çağdaş çözümlerimizi arz etmek ve kendimizi ifade etmek zorundayız. Bunları da yaptığımızda önümüzdeki süreçte çok daha büyük bir desteğin söz konusu olacağını değerlendiriyorum. Trabzon'da belediyelerin birçok konuda başarısız olduklarını halkımız görüyor ve yeni yaklaşımlar istiyor. Şu anda Trabzon Büyükşehir için belirlenen AK Parti Adayı da Trabzon'u bilmeyen ve sorunlarına vakıf olmayan bir aday. Teknik kapasitesinin düşük olduğunu değerlendiriyorum. Büyükşehirlerin önemli oranda şu aşamada teknik kapasite oluşumuna zorunluluğu var ve de bu noktada başkanların bu konulara hakim olması hızlı gelişim adına, doğru yaklaşımların uygulanması adına çok büyük katkı oluşturacaktır. Bu bakımdan gelişim konularımız, çalışma alanlarımız ve bireysel özelliklerimizle hem teknik bakımdan hem de belirtmiş olduğumuz sosyal bakımlardan büyük bir başarıyı oluşturacağımıza eminim."

Sayın Zorluoğlu'nun en önemli handikabı Trabzon'a dışarıdan gelmesi ve Teknik konulara olan handikabı. Büyükşehir'in her şeyden önce teknik vizyona ihtiyacı var. Trabzon'un sorunları birikmiş durumda. Bu biriken sorunların çözümü için Başkanın önce konuları öğrenmesi için zaman yok. Büyükşehir Başkanı hem bağlı belediyelerden güç almalı hem de güç aktarmalı. Bu etkileşim Trabzon'u güçlü kılacak. Trabzon Büyükşehir'in önce para kazanması lazım. Kaynaklarını etkin kullanması lazım. Bu uygulamalar bir CEO yaklaşımı gerektirmekte. O nedenle aynen Sayın Dr. Gümrükçüoğlu gibi Sayın Zorluoğlu'nun da hatalı seçim olduğunu ve tabloyu asla değiştiremeyeceğini değerlendiriyorum."

 “TRABZONSPOR'A SPOR MÜZESİ ÖNERİM VAR “

"Öncelikle Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir SPOR A.Ş kurma fikrimiz var. Trabzon'da güçlü bir futbol altyapısı bulunmakta. Futbol bir endüstri ve önemli oranda gelir getirici özelliklere sahip. Türkiye'ye futbolcu ve teknik adam yetiştiren bir durumda Trabzon Kenti ve Trabzonspor. Avni Aker Stadının yıkılması kanımca Trabzonspor açısından çok kötü oldu. Trabzon'da amatör futbolun ve profesyonel futbolun birlikte izlendiği nokta Yavuz Selim stadı ve Avni Aker stadı bölgeleri idi. Burada amatör kulüpler müsabakalarını yapıyordu ve yaşayan bir merkezdi. İnsanların buralarda anıları vardı ve Trabzonspor kültürü burada oluştu. Bununla birlikte bölge iç kesimde olmasından ve merkez niteliğinde olmasından ötürü insanları radyal doğrultularda toplayıp dağıtabiliyordu ve trafik sorunu pek yaşanmıyordu. Yeni statta bütün çekim sahilde bir noktaya yapılıyor ve bu özellik maç akşamlarını çileye dönüştürüyor. Esas itibarla Avni Aker yerinde değerlendirilerek güçlendirilmeliydi ya da yeniden yapılmalıydı. Bu konu daha rantabl ve akla uygun çözüm üretecekti. Trabzonspor'a bir spor müzesi önerim ve proje fikrim var. Bu proje fikri ile Erasmus fonlarından ya da diğer fonlardan yararlanılabilir. Ayrıca, diğer önemli bir proje fikrim de AB Fonları çerçevesinde bir anahtar kelimeye fikre dayalı proje konusu. Onu da şöyle açıklayabilirim. AB fikrinin temeli Lizbon stratejisine dayanmaktadır. Sporting Lizbon kulübü de Avrupa'nın güçlü altyapısı olan kulüplerinden birisidir. Trabzonspor'da altyapısı güçlü olan bir kulüptür. Dolayısıyla Lizbon stratejisi bağlamında Trabzonspor ve Sporting Lizbon kulüpleri arasında bu fikri temelde değişim projeleri ve kapasite geliştirme projeleri yapılabilir. İleriki süreçte, güçlü bir Trabzon Büyükşehir Belediyesi oluşturmayı ve Trabzonspor'u Belediye kapsamındaki Spor A.Ş ve Medya A.Ş oluşumlarıyla desteklemeyi istiyorum. Trabzon kenti sporun, sporcuların ve teknik adamların aktivasyonundan ve motivasyonundan yararlanmak zorundadır."