Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması için verilen soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:
Bakanlığınız verilerine ve basına yansıyan açıklamalara göre Türkiye’de Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı 773 devlet yurdunda toplam 850 bin kişilik kapasite bulunmaktadır. Ülke genelindeki vakıf, dernek ve ticari özel yurt olmak üzere toplam 4 bin 692 özel öğrenci yurtları mevcut olup toplam 463 bin 365 yatak kapasitesi vardır. Yani Devlet ve Özel yurtların toplam kapasitesi kabaca 1 milyon 350 bindir. YÖK verilerine göre Doktora ve yüksek lisans öğrencileri ile açık ve uzaktan öğretim görenler dışında Önlisans ve Lisans düzeyinde üniversitede eğitim gören 2 milyon 800 bin öğrenci bulunmaktadır.
Yeni kayıt yaptıracak 900 bin öğrenci ile bu sayının 3 milyon 700 bin olacağı öngörülmektedir. Bu durumda her 4 öğrenciden birisine KYK yurdu imkanı sunulabilmektedir. Yine Bakanlığınız verilerine göre KYK yurtlarında 6 tip oda bulunuyor. TİP-6 odalar 6 öğrencinin ranzalı, ortak tuvalet ve banyosu olan bir odaya sıkıştığı, buzdolabı olmayan, yaşam ve çalışma alanı olmayan adeta toplama kampı gibi yerler olduğu öğrenciler tarafından anlatılmaktadır.
KYK yurtları arasında en iyi şartlara sahip, özel yurt odası düzeyinde olan ve 575 lira kira ödenen oda sayısı ise çok az ve yetersizdir. Yine yurtlarda yeterli internet bağlantısı ve kotası olmadığına dair pek çok şikayet gelmektedir. Aynı şekilde Bakanlığınız verilerine göre KYK kredi ya da devlet bursu kazanan öğrencimize aylık 1250 TL ödeme yapılmaktadır. YÖK verilerine göre ise Haziran 2022 yılı itibariyle 859 bin öğrencinin kredi kullandığı, 500 bin öğrenciye ise burs verildiği, toplamda 1 milyon 400 bin öğrencinin kredi ve burstan yararlandığı görülmektedir. Yani 3 milyon 700 bin üniversite öğrencisinin 2 milyonu hiçbir destek verilmemektedir. 1250 TL burs ve kredi demek öğrenciye günlük 41 TL cep harçlığı vermek demektir.
DİSK’i Temmuz 2023 itibariyle açıkladığı verilere göre 18 yaş arası bir gencin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için en az 3,235 TL harcama yapması gerekiyor. 1250 TL burs veya kredi verdiğimiz öğrenci, konaklama, ulaşım ve eğitim giderlerini nasıl karşılayacaktır? Fahiş artan kiralar nedeniyle öğrencilerin ev tutması zaten imkansız hale gelmiştir. Özel yurt fiyatları da oldukça yükselmiş, pek çok ilde ev kirası seviyesine gelmiştir.
Bu bilgiler ışığında;
1- 2002-2023 yılları arasında KYK yurtlarının sayısı ve yatak kapasitesi yıllara göre kaçtır?
2- KYK Yurtlarında öğrencilerin yaşam ve çalışma alanlarının iyileştirilmesi konusu?nda Bakanlığınızın hangi çalışmaları bulunmaktadır?
3- KYK yurtlarında kalan öğrencilerin Bakanlığınıza başvurarak talep ve şikâyet ettiği konular nelerdir?
4- KYK yurtlarına yerleşemeyen, ev kiralayacak ya da özel yurtlara yerleşecek maddi imkanı olmayan öğrencilerin barınma sorunu nasıl çözülecektir?
5- Sosyal devletin olmanın gereği eğitim eşitsizliğini ortadan kaldıracak maddi imkânları sağlamak olduğuna göre öğrencilere verilen 1250 TL kredi veya bursun en az 2500 TL’ye çıkarılması konusunda Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
6- Yurt sayısının artırılması için Bakanlığınızın halihazırda sürdürdüğü ve yapılması planlanan KYK yurt sayısı ve kapasitesi nedir? Bu yurtlar hangi illerde yapılmış veya yapılacaktır?
7- KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilere yurt veya kira yardımı olarak 500 TL ödenmesi konusunda Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?