AKP''li Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet anlayışının kent yararına olmadığını vurgulayan İYİ Parti İl Başkanı Türkoğlu, “Bağırdık olmadı, çağırdık olmadı. Bakalım bir de ironik protestoyu deneyelim, belki akılları başlarına gelir dedik” dedi.
“Kent Meydanı’nı Terminale bağlayarak ulaşımı rahatlatacağı iddia edilen T2 Hattı, tam tersine Yalova Yolu’nu daraltıp, trafik akışını çileye döndürdü. Projenin yarım bırakılması da milleti canından bezdirdi” diyen İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, “Döşenen raylar, hattın etrafındaki ferforje demirler ve diğer metal malzemeler neredeyse pas tutup çürümeye terk edilirken, skandal projenin ne zaman bitirileceğine ilişkin bir takvim de belirtilmiyor” diyerek tepkisini dile getirdi.
‘PAS SÖKÜCÜ’ SÜRDÜLER!
“T2 Hattı Yılan Hikayesine Döndü” diyerek, çürümeye yüz tutan raylara “pas sökücü” süren İYİ Parti Bursa İl Teşkilat Mensupları, Selçuk Türkoğlu Başkanlığında sıra dışı bir protesto eylemi gerçekleştirerek tepkilerini dile getirdiler.
Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet anlayışının Bursa’nın yararına olmadığını vurgulayan Başkan Türkoğlu, “Bağırdık olmadı, çağırdık olmadı. Sağır sultan bile duydu, Sn. Alinur Aktaş üç maymunu oynamaya devam ediyor. Biz de bu kez, bakalım bir de ironik protestoyu deneyerek dile getirelim, belki kafalarını deve kuşu misali kuma gömen yereldeki ve geneldeki sorumluların akılları başlarına gelir dedik” dedi.
Türkoğlu T2 Hattı rayları üzerinde yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
"BURSALILAR RESMEN ALDATILDI"
“T2 Hattı başlangıçta aslında Hafif Metro Hattı olarak planlanmıştı ve hatta tünelden çıkışları bile hazır bir proje olarak açıklanmıştı.
Sonrasında ne olduysa oldu bu proje Tramvay hattına dönüştürülerek çok affedilmez bir hataya imza atıldı.
Çünkü bilimsel verilere göre Tramvay hattıyla günde en fazla 25.000 yolcu taşınabiliyor.
Hal bu ki Yalova Yolu’nda bugün itibarı ile günlük 60.000-70.000 arası yolcu kapasitesi var. Dolayısıyla minibüsleri ve otobüsleri Yalova Yolu’ndan kaldırarak dahi, bu proje ile trafiği rahatlatmak asla mümkün değil.
T2 hattının istasyonları ise ayrı bir garabet olarak karşımıza çöktü.
Bu istasyon durakları, üst geçitler yerine, Bursaray istasyonları gibi alt geçitler şeklinde olması gerekirdi.
Üstelik kent mimarisi açısından üst geçitlerin her biri görsel kirlilik olarak bilinir.
Ayrıca bakıyorsunuz, projede çelik konstrüksiyonun maliyeti de çok fazla ve ömür boyu bakım gerektiriyor.
Bunları biz değil işin uzmanları söylüyor.
"FERFORJE İŞİ AYRI BİR KOMEDİ!"
Devam edelim:
Tramvay hattının karayolundan ayrılması emniyet açısından doğrudur, ancak o gudubet ferforje demir korkuluklar nedir Allah aşkına? Üç günde bir kir pas içinde kalacak olan bu ferforjeleri her gün temizletmek için ayrıca gündelikçi mi tutacaksınız?
Peki bu hattın Vaad edildiği halde Demirtaş''a uzatılmayla ilgili planlanlamasını hangi gerekçeyle yapmadınız? Proje çok yerindeydi de madem. bitiş noktasından devamı için çıkış ağızları niye bırakılmadı?
T2 hattının Osmangazi Metro İstasyonu’nda, Bursaray Sistemi ile entegre edileceği sözünüze ne oldu?
Bu konuda da dut yemiş bülbüle döndünüz, hayırdır niye ki? Bol keseden yandaşlara dağıttığınız paralar artık suyunu mu çekti?.
Hülasa T2 Tramvay Hattı Bursa’da kelimenin tam anlamıyla yılan hikayesine döndü.
Döşenen milyarlarca liralık raylar çoktan paslandı, tren hattını yoldan ayıran ferforje demirler metalik vasfını yitirmeye yüz tuttu. Dökülen betonlar, yer yer çatlamaya, kısacası projenin tamamlanan bölümlerinin maliyeti sokağa atılmaya yüz tuttu.
Bursa bir hatalı proje ile hem zaman hem de para kaybetti.
Bu dengesiz hizmet anlayışını protesto ederek, çürümeye yüz tutan raylara pas sökücü sürerek farkındalık yaratmak istedik.
Görüyoruz ki;
Adam kayırmacılığın, iş bilmezliğin, liyakat sisteminden caz geçmenin faturası ağır oldu ve bunun bedelini de çilekeş Bursa halkına ödetmeye devam ediyorlar.
Bütün itirazımız bunadır ve İYİ Parti Bursa Teşkilatı olarak gerçekleri meydanlardan anlatmayı bıkmadan usanmadan aynı hızla sürdüreceğiz.”
"T2 HATTI’NDA NELER OLDU?"
Hattın Haziran 2015’de ilk ihalesi yapıldı. En düşük teklifi veren KMN İnşaat firması ihaleden elendiğinden karşılıklı mahkeme süreçleri yaşandı.
Sonunda KİK tarafından ihale Ultra Teknoloji firmasına verildi.
İhale bedeli 133,8 milyon TL olarak belirlendi.
Eylül 2015 tarihinde İdare, Ultra teknoloji firmasına yer teslimi yaparak iş başladı.
Yüklenici Ultra firması tarafından iş zaten zorlukla yürütülürken, 2017 yılında Başkan Recep Altepe görevden alındı.
Yeni Belediye Başkanı Alinur Aktaş yönetimi, hattın yer altına alınması konusunda uzun bir inceleme yaptı ancak yine aynen devamı yönünde karar aldı.
Yüklenici Ultra Teknoloji’ye bu süreçte birkaç kez uzatma verildi. 2018 döviz krizi nedeniyle Yükleni firmanın maliyetlerinin aşırı artması sonucu ihale bedeli yetersiz kaldı.
İş uzun süre sürüncemede kaldı ve 18.01.2019 tarihli 30659 sayılı resmi gazetede yayınlanan “7161 nolu Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” (Tasfiye Kanunu) ile sıkıntıda olan Yüklenici firmalara tasfiye hakkı verildi.
İdare ve Yüklenici arasındaki tasfiye işlemi Ocak 2020’de sonlandı.
İdare, yarım kalan T2 Tramvay Hattının kalan bazı inşaat işlerini 05.08.2020 tarihinde ihale etti.
Bu ihaleyi Öztimurlar İnşaat firması
31.4 milyon TL bedel ile aldı. Yapılacak işler. demiryolu hattının kalan işlerinin tamamlanması, yani balast serilmesi, travers konması, rayların döşenmesi ve ray kaynağı ile hat geometrisinin projeye göre oluşturulmasıydı. Ayrıca istasyon platformundaki ince işler, üst geçitlerin ince işleri ile depo sahasındaki inşaat işleriydi.
Öztimurlar inşaat bu işleri düşe kalka tamamlamaya devam etmeye çalışsa da, ödeneklerin aksaması, projeyi durma noktasına getirdi.
Kaldı ki, bütün bunlar tamamlandığında dahi Tramvay işletmesi çalışmaya başlayamayacak.
Çünkü bu ihale kapsamında güç temini ve enerji sistemi, katener sistemi, sinyal sistemi, haberleşme sistemleri ve istasyonlardaki asansör ve yürüyen merdivenler bulunmuyor.
6 adet güç trafosu, OG ve AG kablolama işleri, katener direkleri, katener teli ve kontak teli montajlarının da yapılması gereklidir.
Sinyal sistemi, hem tramvayların emniyetli işletimi, hem de 70 km hızla sürülmesi için şarttır.
Sinyal yoksa Tramvayların maximum hızı en fazla 50 km olabilir. Bu da daha az yolcu demektir.
Telsiz, telefon, saat, yolcu bilgilendirme ve anons sistemleri de yapılması gerekenler arasındadır.
11 istasyonun 9 adedinde 3’er adet yürüyen merdiven ve 3’er asansör temin edilip, montajı yapılmalıdır.
Depo sahasında bir Atölye binası tesis edilemeli, Atölyenin temel ekipmanları olan tren kaldırma liftleri ve satıh altı teker tornası da sistem için şarttır.
Bu eksikler de yaklaşık 15 milyon Euro civarındadır. Tabi bu durum da 3. bir ihaleyi daha gerektirmektedir.