Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde Marmaray Projesi’nin tamamlanmasıyla yeniden hizmete açılan Halkalı – Gebze banliyö tren hattı, sinyalizasyon ve teknik eksiklikleriyle beraber güvenlik endişelerini de beraberinde getirmişti.
İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ise gözlerden kaçan bir ayrıntıyı Meclis gündemine getirdi.
Halkalı – Gebze Banliyö hattında proje bir türlü tamamlanamadığı için Halkalı – Sirkeci arasında 2012 yılından beri, Haydarpaşa – Gebze yönünde ise 2013 yılından beri seferler yapılamıyordu. 31 Mart yerel seçimleri öncesi hizmete açılan hat ile birlikte seferler yeniden başladı. 12 Mart 2019 Günü yapılan açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hat boyunca çalışan 440 vagonun 300 tanesinin yerli olduğunu söylemişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerinin hemen ardından konuyu yakından takip eden Lütfü Türkkan, vagonların durumu ve Güney Kore’den ithal edilen 440 vagonlu tren setlerinin akıbetiyle ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a soru önergesi verdi.
Konuyla ilgili konuşan Türkkan, ”Sayın Cumhurbaşkanı 300 vagon yerli diyor ama o halde Güney Kore’den ithal edilen vagonlar nerede?” diye sordu.
Türkkan, “Hep söylüyoruz yapılan hizmetlere biz körü körüne karşı çıkmıyoruz. Yapın ama çalmayın diyoruz. Yetim hakkını düşünün bu halkın vergilerini en iyi şekilde kullanın diyoruz. Ya da birilerinin cebini doldurmayın diyoruz. Ama yaptıkları her projede olduğu gibi burada da bir suistimal var. Diyor ki mesela Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası için 50 milyon lira yatırım gerekliydi. O yüzden Katarlılara ve onların buradaki ortağına sattım. Sattım da diyemiyor kiralamış. Ben dinlerken utandım, dalga mı geçiyorsunuz? Vagonlar için 460 Milyon Euro buluyorsun da 50 milyon lira mı bulamıyorsun?” dedi.
“BUNLAR YERLİYSE İTHAL EDİLENLER NEREDE?”
İYİ Partili Türkkan, Güney Kore’den ithal edilen 440 vagonun 2012 yılında Kocaeli’nin Derince Limanı’na getirildiğini ve getirilen tren setleri için 5’li ve 10’lu vagonlar olmak üzere yaklaşık 460 milyon Euro ödendiğini açıkladı. Türkkan, trenlerin 12 tanesinin onların da sadece 5’li vagonlu olanlarının Kazlıçeşme – Ayrılıkçeşmesi arasında kullanabildiğini söyledi.
"2011’DEN KALMA TRENLERİ 2019’DA SEFERE KOYDULAR"
10 vagonlu 38 treni Haydarpaşa’da, İzmit’te çok uzun süre atıl durumda bekletildiğini söyleyen Türkkan, “Banliyö hattını yıllarca tamamlayamadılar, para bulamadılar güya. Yıllarca bu trenler depolarda bekledi durdu. Sonuçta dönemine göre içinde belli bir teknoloji ve elektronik sistemler var. Bunlar bu süreçte zarar gördü eskidi. Bir de bu tren setlerini TIR'lara yükleyip Köseköy’e götürdüler, orada sisteme entegre edip hizmete soktular. Tren içi eksiklikleri tamamlayabildiler mi? 11 Mart’ta açılacaktı sorunlar çıktı 12 Martta açtılar. En basit iş olan bilet geçiş sistemini bile çözemediler. Bu trenler riskli. Bu hattı yüz binlerce insan kullanacak, bu nasıl sorumsuzluktur” dedi.
Türkkan'ın Meclis'e sunduğu soru önergesi şu şekilde: