İYİ Parti'de tüzük değişti

İYİ Parti'de tüzük değişti

İYİ Parti'de tüzük kurultayı gerçekleşti. Kurultayın gündemi olan maddelerden bazıları kabul edilirken bazıları ise delege engeline takıldı. Genel Başkanın görev süresini 3 dönemle sınırlayan madde değişti. İşte kurultaydan detaylar...

FATİH ERGİN/YENİÇAĞ

İYİ Parti'de tüzük kurultayı gerçekleşti. Kurultayda söz almak isteyen her delegeye söz verildi, her madde açık şekilde tartışıldı. Partinin ihtiyaçlarına göre tüzük yeniden düzenlendi. Meral Akşener'in görev süresinin uzadığı, bazı maddelerin ise değişiklik talebinin kabul görmediği tüzük kurultayında hangi maddeler tartışıldı, hangi maddelerde değişiklik talebi kabul görmedi, hangi maddeler nasıl onay aldı? İşte 92 maddelik, çoğu teknik düzeltme olarak açıklanan tüzük değişikliklerinden bazıları ve yaşanan tartışmalar şöyle:

3. MADDE ÇOK TARTIŞILDI, GERİ ÇEKİLDİ

İYİ Parti tüzük kurultayında en çok tartışılan ve delegenin itiraz ettiği madde, 3. maddede yapılmak istenen değişiklik oldu. Üyelikten toplu çıkarmalar ile ilgili mevcut 3. madde için verilen değişiklik teklifi, uzun tartışmalar ve istişareler sonucunda geri çekildi. İlgili madde mevcut haliyle kaldı.

Parti tüzüğünün 3. maddesi şu şekildeydi;

“Birden fazla üye içerecek şekilde kayıt yenileme iptal silme veya benzeri adlar altında Parti üyeliğinden topluca çıkarma veya toplu olarak disipline sevk etme kararı Parti'nin hiçbir yetkili kurulu veya temsilcisi tarafından alınamaz.”

GENEL İDARE KURULU 50 KİŞİYE DÜŞÜRÜLDÜ

Partinin 80 kişiden oluşan Genel İdare Kurulu, 50 kişiye düşürülmesi oy çokluğuyla kabul edildi. 25 de yedek üye olacak. Böylece mevcut 80 kişilik genel idare kurulundan 30 kişi, önümüzdeki kurultayda listeye sandalye olmadığı için giremeyecek. Genel İdare Kuruluna girmek isteyenler 50 sandalye için yarışacak.

Kurultayda üzerinde  en çok tartışılan maddelerden biri de, genel başkana Genel İdare Kurulu dışından 3 kişiyi genel başkan yardımcısı olarak atama yetkisinin verilmesine yönelik talep oldu. Kurultay öncesinde bunun hem demokratik hem de hukuki açıdan sorun yaratacağı gerekçesiyle geri çekildiği haberleri yayılmıştı. Ancak öneri kurultaya sunuldu.

ÜZERİNDE TARTIŞMA YAŞANDI

Partinin hukukçu kurmaylarından, tüzüğün ilk yazım ekibinde de bulunan Aksaray milletvekili Ayhan Erel değişikliği savundu. Bürokrasi ya da siyasette görev almış çok önemli bir isim partiye gelmek isterse ve kurultay geride kalmışsa yönetim kadrosuna böyle değerli bir ismi taşımak için genel başkana yetki verilmesi gerektiğini anlattı.

DELEGE İKNA OLDU, YETKİ VERİLDİ

Bu talebin kabulünün ardından genel başkan, parti dışından 3 kişiyi transfer durumunda önce üye yapacak, ardından da genel başkan yardımcısı yapabilecek. Böylece genel idare kurulu üyesi olmadan, bu kişiler doğrudan başkanlık divanı üyesi olacak.

GENEL BAŞKANIN GÖREV SÜRESİNİ 3 DÖNEMLE SINIRLAYAN MADDE DEĞİŞTİ

 Tüzüğün, genel başkan ve yöneticilere 'üç dönemden fazla görev almama' kuralında da değişiklik yaşandı. İlgili madde, bir kişinin 'ara vererek dahi olsa' olağan kurultayda en fazla üç dönem genel başkan seçilmesini düzenliyordu.

Değişiklik yapılarak, ‘ara vererek de olsa’ ifadesi yerine ‘üst üste en fazla üç dönem görev yapma’ tanımı getirildi.
Böylece, İYİ Parti'de genel başkan ‘ara verirse’ üç dönem yasağını aşabilecek, daha sonra yeniden genel başkan seçilebilecek. Parti yetkilileri bu kuralın sadece genel başkan değil tüm yöneticiler için getirildiği bildirdi.

KADIN KOLLARI TARTIŞILDI

Parti kurulurken kadın kolları kurulmamıştı. Yapılan tüzük tadilatında kadın kolları ile ilgili bir düzenlemeye de gidildi. Bazı illerde örgütlenme ve seçim çalışmaları için kadın kollarının etkili olabileceği değerlendirildi. Konu kurultayda tartışıldı, zorunluluk olarak değil, isteyen illerin kadın kolları kurabilmesine oy çokluğuyla imkan sağlandı.

HAZİNE YARDIMININ ADİL DAĞITIMI İÇİN FORMÜL BELİRLENDİ

Kurultayda, Hazine yardımının teşkilatlara adil dağıtılmasıyla ilgili değişiklik de yapıldı. Hazine yardımından teşkilatların alacağı pay; "şehir nüfusu/ülke nüfusu, şehirdeki üye sayısı/partinin toplam üye sayısı, partinin o şehirde aldığı oy/Türkiye genelinde aldığı oy” formülüne göre belirlenecek.

PARTİ ADI GİRDİ

Tüzük hazırlandığında partinin adı gizli tutuluyordu. Bu nedenle tüzük metninde partinin adı yer almamıştı. Şimdi kurultayda bu eksiklikler giderildi,’tüzükte ‘parti’ diye geçen yerlerde İYİ Parti ifadeleri eklendi. 92 maddelik değişikliğin büyük kısmında bu tür teknik düzenlemeler yapıldı.