Akkuyu Nükleer A.Ş.''nin IC İçtaş ile sözleşmesini feshetmesi gündemdeki yerini koruyor.
Mersin''in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi’nde çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile sözleşmenin feshedilerek, inşaat işlerinde katılımcıların yapılandırılmasının yeniden düzenlenmesine karar verildiği bildirildi.
Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Zoteeva, Titan 2-IC İçtaş''la olan sözleşmenin 26 Temmuz''da feshedildiğini duyurdu.
Akkuyu Nükleer AŞ, Akkuyu NGS''de IC İçtaş İnşaat AŞ ile sözleşmesini feshetti.
Akkuyu Nükleer AŞ, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinde çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşmenin feshedilerek, inşaat işlerinde katılımcıların yapılandırılmasının düzenlenmesine karar verildiğini bildirdi.
İYİ Parti lideri Akşener, Akkuyu Nükleer''deki fesih ile ilgili sosyal medya hesabından bir açıklamada bulundu.
"ÜLKEMİZİN NÜKLEER ENERJİ ALANINDAKİ GELİŞİMİ ENGELLENİYOR"
Akşener''in açıklaması şöyle:
"1-Teknoloji transferi ve yüksek teknolojili üretim, ülkemizin kalkınması için stratejik öneme sahip.
Ancak Akkuyu''da yapılan hukuksuz fesih işlemi, Türk şirketinin tasfiye edilerek ülkemizin nükleer enerji alanındaki gelişimini engellemek anlamına geliyor."
Bu kabul edilemez.
"ENERJİ BAKANLIĞINI GEREKLİ ADIMLARI ATMAYA DAVET EDİYORUM"
"2- Rusya ile kurulan asimetrik ilişki biçimi artık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır.
Enerji Bakanlığını, konuyla ilgili millî sorumluluğunun bilinciyle hukuki yetkilerini ivedilikle kullanmaya ve gerekirse santrali millîleştirmek üzere gerekli adımları atmaya davet ediyorum." dedi.
NE OLMUŞTU?
Akkuyu Nükleer A.Ş., Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinde çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşmenin feshedilerek, inşaat işlerinde katılımcıların yapılandırılmasının düzenlenmesine karar verildiğini bildirmişti.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Akkuyu NGS projesinin ilerlediğine dikkati çekerek, şunları söylemişti:
"Proje katılımcılarının yeniden düzenlenmesi, mevcut çalışma aşamasının dinamikleri ve özellikleri dikkate alınarak yapılmaktadır. 4''üncü ünitenin inşasına başlanmasıyla aktif aşamaya girdik. Artık sahadaki dört güç ünitesi de aynı anda inşa edilmektedir. Proje için geliştirilen yerelleştirme yol haritası başarıyla uygulanmaktadır. Hedeflenen yerelleştirme seviyesi, 6,5 milyar dolar olarak öngörülmektedir. Türk şirketlerine şimdiden yaklaşık 3,2 milyar dolar tutarında sipariş verilmiş durumdadır.
Zoteeva, projede yer alan Türk şirketlerinin ve sahada çalışan Türk vatandaşlarının sayısının da artmaya devam ettiğini ifade ederek, "Bugün sahada istihdam edilenlerin yüzde 80''inden fazlasını Türk vatandaşları oluşturmaktadır ve bu sayı artmaya devam edecektir. Tüm inşaatçılara sıkı ve titiz çalışmaları için minnettarız. Tüm yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam ediyoruz ve projedeki tüm katılımcıların da bu şekilde çalışmaya devam edeceğine güveniyoruz." dedi.